Padlás szigetelés InnoPan PIR táblás szigetelőkkel -
Padlás szigetelés InnoPan PIR táblás szigetelőkkel

Padlás szigetelés InnoPan PIR táblás szigetelőkkel

Padlásunk szigetelése esetén az első és legfontosabb elvárás kétségkívül a kiemelkedő hőszigetelő-képesség. Milyen egyéb paramétert érdemes még figyelembe venni a kiválasztáskor és mi lehet az egyik legfontosabb tényező, amelyet hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni?

A PIR szigetelések vékonyabb és egyrétegű szigetelésként teljesítik az elvárt hővezetési értékeket, amelyek kétoldali alumínium kasírozás esetén λD = 0,022 W/m2K vagy kétoldali üvegfátyol kasírozással λD = 0,024 W/ m2K. A szigetelés vastagsága 6-20 cm között érhető el (egyrétegű szigetelésként), amelynél U= 0,349 W/m2K-től** akár U=0,108W/m2k** hőátbocsátási értékig.

A későbbi használattól függetlenül a nyomószilárdság is egy sarkalatos kérdés, amelynél 120 kPa vagy 150 kPa nyomószilárdsági érték áll rendelkezésre kasírozás függvényében, így az InnoPan PIR hőszigetelők terhelhetősége magasabb az átlagosan elvárt 100 kPa-os értéktől.

A padlásfödémeken legyen szó akár fa- vagy betonfödémről, az 1200×600 mm-es táblaméret a javasolt (F, mint fader) jelöléssel. Ezek a táblák minden oldalukon lépcsős élképzéssel kerülnek kialakításra.

A PIR táblás hőszigetelések idővel nem mennek át alakváltozáson, így évek múlva nem szembesül azzal a vásárló, hogy az anno megvásárolt szigetelés vastagságból eltűnt, „hiányzik”. A termék beépítése gyors és akár házilag is könnyen megoldható, így spórolva a további költségeken. További előnye, hogy antiallergén, ökologikus és biocid-mentes.

Jövőbeni használat során elégséges a közlekedő nyomvonalat és tároló területeket egy vékony deszkázattal vagy OSB lapból méretre vágott, kopó réteggel ellátni, így kivédhető a szigetelő kasírozásának kopása. Ezzel a megoldással nincs szükség a teljes padlástér deszkázására, amely további jelentős anyagi megtakarítást jelent.

Van egy további rendkívül fontos tényező, amellyel nem szoktunk számolni, ez nem más, mint a rágcsálók beköltözése a szigetelésbe vagy az alá. A PIR szigetelés használatával elkerülhető a rágcsálók okozta károsodás és az ezzel járó kellemetlen élmények is!

** Innopan alu/therm szigetelő esetén

Sára