Tervezői szemmel - LED világítás a fürdőszobában -
Tervezői szemmel – LED világítás a fürdőszobában

Tervezői szemmel – LED világítás a fürdőszobában

Az utóbbi években egyre nagyobb divat lett a LED csíkok használata otthonunkban. A spot világítások mellett előszeretettel használjuk a tervezésnél. LED világítással új miliőt, új hangulatot tudunk teremteni az adott helyiségben. Ez a világítástechnikai megoldás a fürdőszoba tervezésénél is töretlenül hódít.

Kétféle LED-et különböztetünk meg: vannak a színesek és fehér fényűek. Rendelhetőek olyan LED-ek, amelyek dimmelhetőek, melyeknek fényereje távirányítóval szabályozható. Színhőmérséklet 2500 K- 6500K között választható.
A Schlüter gyártó olyan LED profilokat gyárt, amely minden igénynek megfelel. Ilyen például a burkolatok közé rakható LED profil vagy amely az utolsó csempesorra kerül rá különleges hangulatot adva a helyiségnek. Nagyon mutatósak tudnak lenni a lépcsőfokok alá helyezhető csíkok is. A helyiség sarkaiba is tudunk elhelyezni ilyen dekorációs világítást.

Vannak olyan burkolatok, amelyek mintázatát a LED-ek fénye különlegesebbé teszi. Az Ariostea Luce lapok 3D mintáját a plusz világítás még jobban kiadja, a Sicis Vetrite lapok chrome felületű lapjai is megkövetelik a plusz fényt, mivel a LED fénye a króm felületet jobban érzékelteti.

Indirekt világításként is tudjuk használni a LED-eket, ha vetületi fényt szeretnénk látni a helyiségben. Ez mind attól függ, hogy milyen módon és milyen típusú profil van beépítve.
Vetületi fényt úgy is el tudunk érni, hogy a burkolt kád alját visszaugrasztjuk és ebbe a beugró részbe építjük bele a LED-et.
Kiválasztásuknál vegyük figyelembe a fényerőt és fényhőmérsékletet, valamint, hogy mit szeretnénk megvilágítani velük.

Sára