4 érv a térkő használata mellett -
4 érv a térkő használata mellett

4 érv a térkő használata mellett

A térkőburkolat – amellett, hogy a változatos szín- és formavilágával dekoratív megjelenést nyújt – rendkívül tartós, és nem utolsó sorban gazdaságos építőanyag. A különböző méretű térkövek a nagy variációs lehetőségű lerakási minták által hatalmas szabadságot adnak a tervezőknek és építőknek egyaránt.  Ha Ön éppen járda, terasz vagy autóbeálló építése vagy felújítása előtt áll, célszerű megismerni azt a legfontosabb 4 érvet, amely megkülönböztetett szerepet ad a térkőnek.

 

  1. A számtalan szín- és formaválasztéknak köszönhetően változatos megjelenést biztosít

Az építészetben és a kerttervezésben egyaránt trend a hűvös minimalizmus, a mediterrán vagy éppen a hagyományos, természetes megjelenés. Minden építészeti stílushoz létezik olyan burkolat, amely az épület megjelenésével, tömegarányával összhangot alkot, vagy az épületet hangsúlyozza. A nagyméretű és egyszínű térburkolatok mellett megjelentek az antikolt, és a természet színeit megjelenítő, rusztikus térkövek is. Kiváló lehetőséget rejtenek a burkolásnál a kőzetek színvilágát (gránit, tufa, láva), a dióhéj árnyalatát utánzó vagy a nyári rét színeit megidéző térburkolatok. Hasonló a helyzet a térkövek alakjával kapcsolatban is, a klasszikus formák mellett a kisméretű bontott tégla arányaival rendelkező és a több méretű, kombinált lerakásra alkalmas köveken kívül egészen extrém alakú térkövek is elérhetők, mint az SW Íriszkő és Jázminkő.

 

  1. A térkövezett felület könnyen javítható, felszedhető, újra lerakható

A zúzottkő alaprétegre fektetett, térkövezett felület azonnal terhelhető, a helyesen megválasztott rétegrend és kőtípus alkalmazásával ez a terhelhetőség pedig nagyon magasan túlszárnyalja az átlagos felhasználás során jelentkező igénybevételt. Bár buszmegállóknál sokszor láthatóak hullámos, kibillent térkövek, ez minden esetben a helytelen építési eljárás, vagy a rossz kivitelezés következménye. Hollandiában már több, mint egy fél évszázada alkalmazzák a térkövet közforgalmú utak burkolására is, mert az egyes elemek minimális mozgása miatt a felület nem repedezik meg, amelyre a tengertől elhódított területeken nagy szükség is van. A kiselemes burkolat egyik legnagyobb előnye az egybeöntött betonfelületekkel szemben, hogy könnyen javítható, felszedhető, újra lerakható. Egy esetleges csőtörés vagy vezetékcsere esetén a felbontott elemeket ismét le lehet fektetni, így nem keletkezik építési törmelék sem.

 

  1. Gyorsan elkészül, és azonnal terhelhető.

A térkő fektetése során a talajmunka, a tömörített zúzottkő alapréteg, a 3-5 cm ágyazóréteg és a kövek közti fugázás is száraz építési eljárással készül. Mindössze a megtámasztó térkő kerti szegélyek kerülnek betonágyba, de már erre is létezik több megoldás, ahol már erre a betonágyra sincs szükség. Tehát olyan burkolati rendszerről van szó, ahol az építési folyamat során nem kell várni szilárdulásra, megkötésre, így térkövezés után a burkolt terület azonnal használható, terhelhető.

 

  1. Állami támogatás is igénybe vehető a térkövezéshez

A gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása és a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése céljából vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás vehető igénybe. Az erről szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet alapján számos építési tevékenység támogatott a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb hárommillió forint erejéig. A jogszabály lehetőséget nyújt térburkolat, illetve külső lépcső készítésére és cseréjére, kerti pihenők és térkövezett teraszok építésére is. A támogatás igénylésénél a felhasznált építőanyag és a munkadíj aránya 50-50 % lehet, amely a térkövezésnél mint beruházásnál eleve optimálisnak mondható arány.

 

Kétségtelen tény, hogy bizonyos helyzetekben – meredek lejtő estén, vagy akkor, ha a költséghatékonyság jóval fontosabb, mint a burkolat megjelenése -, az öntött beton burkolat előnyt élvezhet a kiselemes burkolattal szemben. Viszont nem feledkezhetünk meg arról, hogy a térkövek évtizedekig szolgálják csúszásállóságuk révén a biztonságot, az épülettel és a kerttel együtt a lakóhelyünk összképét, és a változatos színekkel és lerakási mintázatokkal sokkal nagyobb szabadságot ad az ingatlanunk arculatának megtervezésénél, mint ahogy azt egy egyszínű, szürke betonfelület tenné. Némi karbantartással nem csak egyszerűen a funkcióját látja el, hanem akár dísze is lehet az udvarnak, tehát érdemes a hosszú távú, értéknövelő beruházásoknál végiggondolni a felsorakoztatott érveket.

Sára