Lábazati hőszigetelés XPS lapokkal
Építkezők kisokosa – Lábazati hőszigetelés XPS lapokkal – Segítünk eligazodni a termékek között!

Építkezők kisokosa – Lábazati hőszigetelés XPS lapokkal – Segítünk eligazodni a termékek között!

A lábazati hőszigetelés fontossága nem kérdés hiszen, mint minden szigetelés a hőhíd elkerülésére szolgál.  A fűtési költéségek csökkentése mellett,  hiánya penészesedést idézhet elő, illetve a padlózatot is tönkre teheti.
Az épület lábazati szigetelésére a legfontosabb alapanyag az XPS lap. Mivel ezeket a hőszigetelő lemezeket a beépítés után erős és gyakori mechanikai hatások érik. Ezért mindenképp olyan zártcellás XPS lapra van szükség melyek nagy ellenálló-, illetve nedvességálló képességgel rendelkeznek. Mivel a piacon számtalan termékkel találkozhatsz, szeretnénk egy kis segítséget nyújtani  hogy mi alapján válaszd ki lábazati hőszigetelésed.

Az XPS lap vásárlásakor a legfontosabb tényező melyről tájékozódnia szükséges az a termék hőszigetelő tulajdonsága. A lábazati hőszigetelés egészen 2-20 cm-ig alkalmazhatóak az épület műszaki paraméteritől és a homlokzat hőszigeteléstől függően. Régebbi épületek utólagos lábazati szigetelés kialakításához 8-15 cm vastagság ajánlott.
A különböző vastagságú lapok kiváló nyomószilárdsággal rendelkezik, így szakszerű felhasználás és kezelés során sem tud sérülni.
Az lábazati hőszigetelés kialakításához szükséges lapokat számtalan színben, mint például narancssárga, rózsaszín, kék, zöld vagy akár szürke színben is beszerezheted. (A színek nem jelölnek műszaki tulajdonságot, a gyártók így próbálják megkülönbözeti termékeiket.)

A színek ugyan nem, azonban a lapok felülete annál inkább fontosabb tényező lábazati hőszigetelés során. Sima vagy mintázott kialakítás ugyanis a szigetelőanyag és lábazat közötti tapadást befolyásolja. A sima felületű lapokat inkább dekorációs célra, míg a szakmában csak ,,nápoly” mintás lapnak emlegetett XPS-sekkel jobb tapadási eredmény érhető el.

Építkezők kisokosa – 2022. június

Ahhoz, hogy hőhídmentes lábazati hőszigetelés alakíts ki elengedhetetlen szempont a lapok élképzése, amiből kétféle típus különböztethető meg. Az élkialakításhoz választható sima vagy úgynevezett lépcsős modellek is. Az első esetben a termék oldala teljesen egyenletes, míg utóbbi esetben a XPS lap két éle közötti “mélyedés” segít a felület hőhídmentesítésében.

Természetesen ezek az extrudált polisztirol lapok díszítésére, vakolására is van lehetőség betartva az előírt száradási időt, illetve a rétegezést.
Gondoskodj épületed teljes hőszigeteléséről és szerezzd be nálunk rózsaszín vagy kék XPS lapjaink mellett homlokzati hőszigetelő rendszereket is.

Sára