Tippek tények - Penészedik a fala? - Hogyan akadályozzuk meg?
Tippek tények – Penészedik a fala? – Hogyan akadályozzuk meg?

Tippek tények – Penészedik a fala? – Hogyan akadályozzuk meg?

A fűtési szezon beköszöntével egyre több helyen jelenik meg a penész, melynek eltávolítása egészségünk és épületünk védelme érdekében kiemelten fontos. 

A penész kialakulásának egyik fő oka a magas páratartalmú helyiségek nem megfelelő szellőztetése, illetve szigetelés hiánya vagy annak hibái is előidézhetik azt.
A penész eltüntetése nem egyszerű, hiszen bármikor kialakulhat. Ezért fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk, hogy a felgyülemlett pára távozni tudjon. A megfelelő szigeteléssel tehetünk azért a legtöbbet, hogy ne okozzon bosszúságot a penész megjelenése. Így a nyílászárók cseréje, épületünk hőhídmentesítése megakadályozhatja a penészesedését. A hőhidakról és a pontos hőmérsékletről hőkamerás vizsgálat során pontos tájékozgatást kaphatunk.
Ha viszont már megjelent a penész, fontos, hogy kezeljük, hiszen a penészgombák különböző egészségügyi megbetegedéseket idézhetnek elő. A piacon számos penészölő oldattal találkozhatunk, mely a leírtak szerinti alkalmazása után szükséges penészölő festék használatával átmenetileg orvosolhatjuk a problémát. Természetesen ez a felületi megoldás csak ideig-óráig működik. Ezért, hogy a penész ne keserítse meg mindennapjainkat, érdemes nem csak ideiglenesen megszüntetni, hanem felkutatni a penészesedés okát az épületszerkezetben és a szakember által javasoltak szerint eljárni, amivel saját magunkat is megvédve épületünk életkorát is meghosszabbítjuk!

Sára