A nyílászárók alapanyagai - Miből válogathatunk belső tereinkhez?
Építkezők kisokosa – A nyílászárók alapanyagai – Miből válogathatunk belső tereinkhez?

Építkezők kisokosa – A nyílászárók alapanyagai – Miből válogathatunk belső tereinkhez?

Felújítás, építkezés során épületünk nyílászárói nagyon fontos szerepet töltenek be. Ezért kiválasztását nem szabad elkönnyelműsködni, hiszen a jó alapanyagú nyílászáró több évtizedig szolgál térelválasztóként, illetve szigetelőként. Rengeteg szempontra kell figyelni, ám mégis az egyik legfontosabb maga az alapanyag, mely nagyban meghatározza az árat és azt, hogy meddig szolgálja felhasználóját. Következő cikkünkben a piacon megtalálható alapanyagokat mutatjuk be.

 

Évtizedek óta az elsőszámú alapanyag a fa, mely megjelenésével segít a természetes légkör megteremtésében. Kiváló hőszigetelőképessége és környezetbarát tulajdonságai miatt méltán népszerű. A piacon többféle fa alapanyagból és szerkezeti kivitel közül választhatunk. Találhatunk rétegragasztott kivitelben vagy MDF alapanyag kitöltéssel készülő ablakokat, ajtókat. A fának egyik nagyon fontos előnye, hogy “lélegzik” így a beépített nyílászárók természetes légcserét biztosítanak. Az évek múlásával ahogy otthonunkban sok más, úgy a nyílászáróinkat is érhetik különböző mechanikai hatások, melyek a felületben kárt téve keseríthetik meg a mindennapokat. A fa esetében könnyen, bármikor orvosolhatóak a sérülések, ezeket javítva és néhány évenkénti felület kezeléssel karbantartva hosszú évekig hű “társunk” lehet.

 

Napjainkban legnépszerűbb alapanyag a műanyag, melyet kedvező ára, magas ellenállóképessége, könnyű tisztíthatósága tesz közkedveltté. A megfelelő tömítéssel készült műanyag ablakok is képesek a szellőzésre, így védve a vasalatok, profil károsodását. A mai fejlett fóliázástechnikának köszönhetően műanyag nyílászáróink is megtévesztésig hasonlíthatnak a természetes alapanyagra ám felületi sérülési korántsem olyan egyszerűen, gyorsan javíthatóak. Így ami előnye, könnyen bosszúságot okozhat. 

Középületekhez, nagyforgalmú közintézményeknél tartósságot és élettartamot tekintve a legalkalmasabb nyílászáró típus az alumínium. Számos előnye mellett magas szilárdsága és ellenállóképessége, rugalmassága miatt egyre gyakoribb alapanyag. Az alumíniumból készült ablakok szinte egyáltalán nem károsodnak, nem deformálódik így időtálló megoldást kínálnak. 

A folyamatosan változó vásárlói igények életre hívták a különböző anyagok vegyítésével készülő nyílászárókat. Az alu-fa kombináció esetében fa, míg az alu-műanyag esetében műanyag a belső váz. A külső felületen pedig alumínium borítás védi külső hatásokkal szemben. Így növelhetjük a tartósságot és az ellenállóképességet.

 

A megfelelő nyílászáró kiválasztásához mindenképp ajánlott szakember tanácsát kérni!
Keresse Otthon Áruházunkban szakképzett szaktanácsadóinkat, akik készségesen segítenek nyílászárókkal kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Sára