Szakember válaszol - Mik a különbségek a tüzelőanyagok között?
Szakember válaszol – Mik a különbségek a tüzelőanyagok között? Milyen tüzelőanyagot válasszunk?

Szakember válaszol – Mik a különbségek a tüzelőanyagok között? Milyen tüzelőanyagot válasszunk?

A tüzelőanyag beszerzése a hideg idő beköszöntével napi kérdés az, hogy milyen legyen a fűtőanyag. 

Hogy milyen tüzelőanyagot válasszunk, ahhoz tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen a fűtési rendszerünk. Következő cikkünkben a száraz tüzelésű kazánokhoz ajánlunk tüzelőanyagokat, melyeket áruházunkban megtalálhatóak.

  • A szilárd tüzelőanyagok legáltalánosabb fűtőanyaga a különböző méretekre, vastagságra vágott tűzifa. Ahogyan a fa fajtái is változnak, azok kalóriatartalma, nedvességtartalma is változik. Egy frissen kivágott fa nedvességtartalma akár 50% is lehet (melynek teljes kiszáradása) akár egy évig is tarthat ezért az ilyen fával nem éri meg tüzelni hiszen míg egy jól kiszáradt fának 15-17 MJ/kg a fűtőértéke, addig egy vizes fa mindössze 6-7 MJ/kg fűtőértéken képes hőt átadni.
  • A hagyományos kalodás, hálós tűzifák mellett kínálatunkban is megtalálható az egyre népszerűbb fabrikett. Előállítása során különböző mezőgazdasági, faipari hulladékok keverékéből magas nyomáson, tömörítéssel kerül előállításra, mely így akár 10% alatti nedvességének köszönhetően remek hatásfok érhető el.

A környezettudatosság jegyében maradva nem hagyható ki a méltán népszerű pellet sem. A brikettel ellentétben itt a forgács termékek és fűrészpor keverékeket nagy nyomáson préseléssel állítják előtt. Nagy előnye a méretéből, tömörségéből és helytakarékosságából adódóan, megújuló energiaforrásként szolgálhat mint fűtőanyag. 

Sára