Hogyan válasszunk színezővakolatot?
Hogyan válasszunk színezővakolatot?

Hogyan válasszunk színezővakolatot?

A színezővakolatok kiválasztásakor a megjelenés mellet a termék műszaki tulajdonságait is figyelembe kell venni.

Megjelenés alatt sokan a színt gondolják, viszont a színezővakolat struktúrája is lényegesen befolyásolhatja a hatást. Ezért a választásnál 3 fő szempontot kell figyelembe venni: szín, struktúra, műszaki tulajdonságok.
A színválasztás könnyű feladatnak tűnik. Viszont amikor dönteni kell…
A szín mindig szubjektív szempont, mivel mindenkinek más az ízlése.
Néhány jó tanács azonban segíthet abban, hogy évek múltán is jól érezzük magunkat választott színű otthonunkban.
2-3 különböző szín és esetleg különböző formák alkalmazásával hangsúlyosabbá, szebbé teheti háza homlokzatát. Túl sok szín használata viszont nem ajánlott!


Dinamikus és pasztellszínek együttes alkalmazásával kellemes színharmónia vagy izgalmas kontraszt alakítható ki.
A színezővakolatok színét célszerű úgy kiválasztani, hogy összhangban legyen a ház környezetével és a többi részével! Tehát, vegye figyelembe a lábazat, a tető, a nyílászárók és az esetleges faburkolatok színét is!
A színek elektronikus megjelenítése nem adja vissza a valóságot. Emellett a környezet és színezett felület mérete is befolyásolja a színérzékelésünket. Ezért minden esetben próbáljuk ki a kiválasztott színt egy kb. 1×1 m-es felületen és csak akkor színezzük az egész épületet, ha a színmintát így is megfelelőnek találjuk!
A struktúra alapvetőn a termék szemcse összetételéből adódik. A kivitelezés során számos struktúra alakítható ki, ennek csak kivitelező szaktudása szab határt.


Néhány tanács struktúraválasztáshoz: Minél nagyobb a szemcseméret, annál hangsúlyosabb a megjelenés. A struktúra megváltoztatja a szín hatását. A színezővakolat típusa is befolyásolja a struktúrát.
A homlokzat legfontosabb szerepe a környezeti hatásokkal szembeni védelem. A színezővakolat időtállóságát alapvetően a szemcse mérete és a kötőanyag határozza meg. Emellett adalékanyagokkal javítják a minőséget, például az algásodás gátlása vagy a víztaszítás növelése érdekében.
Az LB Knauf Inspiration inspiráló homlokzati színezővakolatok dinamikus és pasztell színekben, kellemes színharmóniával, izgalmas kontrasztokkal, változatos struktúrákkal kapható a Gulyás Tüzépen!

Sára