Milyen házat építsek?
Milyen házat építsek?

Milyen házat építsek?

A házépítés egyik legszebb része szerintem az, amikor az ember álmodozik. Ül otthon a párjával és közösen elképzelik, hol lesz a nappali, hány hálószoba lesz (mert ugye a gyerekeknek kell egy-egy külön, meg nekünk, szülőknek is, és akkor a vendégekről még nem is beszéltünk), aztán ott van még a konyha, a fürdő(k) és még sorolhatnánk.

 

Szóval szép dolgok ezek, és tulajdonképpen teljesen érthető vágya is az embernek, hogy megtervezze a saját fészkét, elképzelje, ahogyan a gyerekek majd játszanak az udvaron, vagy a család leül a vacsorához az étkezőben a nagy asztal mellé, esetleg közösen játszunk valamelyik szobában. Ránk, magyarokra egyébként is jellemző, hogy szeretjük az egyedi megoldásokat, hiszen mi tudjuk a legjobban, mit szeretnénk és hogyan, nem igaz? És ki szeretne olyan sorházakban élni, mint amilyeneket mondjuk Angliában lehet látni, ahol egy-egy sötétebb este már az is eredmény, ha az ember hazatalál (természetesen szándékosan eltúlozva a dolgot, még mielőtt…). A helyzet viszont az, hogy azért az angolok csak tudtak valamit, például azt, hogy egy egyedi ház minden szépsége és romantikája mellett rengeteg buktatóval és veszéllyel is jár (a városképről most nem beszélve), és ehhez még csak el sem kell kezdeni megépíteni, igaz ez már a tervezési szakaszra is. A még ki nem próbált ötletek, a kiforratlan elképzelések komoly kockázatot jelentenek, ráadásul ezek jellemzője, hogy sokszor csak a megépítés, ne adj Isten a beköltözés után derülnek ki a gondok, ami nem csak bosszúságot, de súlyos kiadásokat is jelenthet. Természetesen senkit sem szeretnék lebeszélni álmai megvalósításáról, azonban érdemes mindezt végiggondolni és átnézni pár típustervet (például itt).

http://epiteniakarok.hu/tipustervek

Ezekből ma már rengeteg akad, nagy előnyük, hogy kipróbált és bevált házakról, tervekről van szó, ráadásul az egész országban elérhető a kész otthonok rendszere. Szerintem még akkor is érdemes körülnézni, ha mindenképpen ragaszkodsz a saját elképzeléseidhez, mert egyrészt sosem tudni, mikor tetszik meg valami, másrészt a rengeteg kész terv között lehet, hogy akad olyan, amiből egy-egy ötlet megtetszik és át lehet emelni a saját koncepcióba. Vagy éppen fordítva, a saját ötletet lehet beleterveztetni a kész tervrajzba, ami nyilván jóval kisebb költség és kevesebb kockázatot rejt, mintha elölről kellene kezdeni mindent. Szóval amikor legközelebb ülsz a pároddal és egy új, saját házról álmodoztok, akkor jussanak eszedbe az angolok a sorházaikkal és a magyar kész házak – hátha sikerül egy jó ötletet elcsípni!

írta: Barna Eszter

Sára