Spórolj a hőszigeteléssel!
Spórolj a hőszigeteléssel!

Spórolj a hőszigeteléssel!

Valami nagyon nem stimmel Magyarországon, legalábbis ami az energiafogyasztást illeti, hiszen míg nálunk egy háztartás évi 27 ezer kWh-t használ fel, addig például a németek csak 17 ezret – és nem azért mert ott sokkal jobb lenne az idő. Pedig nem is kellene olyan sok ahhoz, hogy a jelenleginél olcsóbban oldjuk meg a hőszigetelést.

Anno Hofinak volt egy poénja a magyar tél, és a letakarítatlan utak kapcsán, aminek a lényege az volt, hogy milyen érdekes, Skandináviában a hó olvadva esik – arra utalva ezzel, hogy az észak-európai országokban valahogy mindig meg tudták oldani a hóeltakarítást.

Valamiért ez jutott az eszembe, amikor a fentiekben írt adatokba futottam, hiszen a különbség finoman szólva is számottevő (nem finoman szólva pedig brutális).

Miután nem lehet azt mondani, hogy mondjuk Németországban vagy Belgiumban nagyságrendileg kedvezőbb lenne az időjárás (olyannyira, hogy a fűtési szezon például körülbelül egy hónappal hosszabb, mint Magyarországon), így a magasabb magyar felhasználásnak egy oka lehet: egyszerűen több energiát fűtünk el.

Ez káros a környezetre, káros a pénztárcánkra is, és a legbosszantóbb, hogy sokan nem is tehetünk róla, hiszen a régi építésű lakások, házak esetében egyszerűen nem megfelelő a hőszigetelés (és még csak nem is feltétlenül a panelekről beszélek), mert nem fordítottak rá megfelelő figyelmet.

Ne veszíts hőt (és pénzt)!

A rossz hír tehát az, hogy sokat költünk és feleslegesen. A jó hír, hogy azért a németek sem a Holdról jöttek, tehát egyáltalán nem lehetetlen lejjebb szorítani a fogyasztásunkat, és az is elég logikusan hangzik, hogy ehhez a legegyszerűbb módszer (a fázáson kívül, persze), ha valahogyan feljavítjuk az otthonunk hőszigetelését.

Ehhez első körben a falak külső szigetelését érdemes felturbózni, amit utólagosan is megtehetjük egy kiegészítő hőszigeteléssel. Ha már nekifogunk, akkor érdemes nem csak az elsődleges hatást figyelembe venni, de azt is, hogy a kiválasztott anyag természetes, kellően stabil szerkezetű, nem éghető, akusztikailag kedvező tulajdonságú és egyszerűen felhasználható legyen.

Több ilyen is van természetesen a piacon, például a Multipor lapok, amelyek azért érdekesek, mert tulajdonképpen a legegyszerűbb módon, levegővel hőszigetelnek. Kicsit az „öltözködj rétegesen” elvét követve a millió apró pórus közé zárt levegővel teremtik meg a szigetelést.

Éppen ezért a párát is áteresztik (korábban írtam már a penészről és elszánt, ámde nem mindig eredményes saját harcunkról ellene), ami nagyon nem mindegy, ha a lakásban vagy házban bent megfelelő természetes klímát szeretnénk. (Ha már itt tartunk, a lapok között megbújó levegő hangelnyelő is, ami megint csak nem hátrány.)

Csak természetesen

Nem tudom, ki hogyan van vele, nekem fontos, hogy ha már építkezek, azt lehetőleg minél inkább környezetbarát anyagokból tegyem (és szerintem ezzel egyre többen vagyunk így, ami nagyon helyes).

Érdemes tehát olyan rendszert választani, ami erre is figyel (persze az előírások miatt bizonyos mértékig erre mindenki kötelezett is), és a Multipor esetében olyan természetes alapanyagokat (meszet, homokot, cementet, vizet) használnak fel, melyeknek előállításához nem kell sok energia, és meglehetősen kevés a gyártás során a melléktermék – és még tartós is (ami megint csak nem utolsó szempont).

Ugyanakkor bármennyire is szereti az ember a természetet, nem árt, ha ellenőrzése alatt is képes tartani. Ilyenkor tavasszal megindulnak a különböző kártevők és mindenféle állatok (speciel mi most a hangyákkal állunk epikus méretű harcban, mert valamiért úgy gondolják, sokkal jobb nekik bent a házban, mint kint a kertben – de ez tényleg csak egy zárójeles gondolat), mindenesetre a bogarak, rágcsálók előszeretettel költöznek a külső homlokzati hőszigetelésbe, amit ezek a lapok már csak összetételük miatt is képesek megakadályozni – már amennyire ez egyáltalán lehetséges.

Visszatérve a spóroláshoz, a németektől ugyan még nagyon messze vagyunk, de a felzárkózás egyáltalán nem reménytelen, és nem is feltétlenül kerül olyan nagyon sokba, mint elsőre gondolná az ember, és hát valahol el kell kezdeni. Például a hőszigetelésnél.

Sára