Hogyan válasszuk ki a megfelelő nyílászárókat? -
Hogyan válasszuk ki a megfelelő nyílászárókat?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő nyílászárókat?

A tökéletes nyílászáró kiválasztásakor több szempontot is érdemes szem előtt tartani. Fontos az ajtó és ablak mérete, a hő- és hangszigetelő képessége, funkciója, stílusa, elhelyezkedése, illetve a gyártó által vállalt garancia is. A kiválasztásnál fontos, hogy határozott elképzeléseink legyenek arról, hogy milyen funkciója lesz az ablaknak és az ajtónak egyaránt.
Lényeges mozzanata a felújításnak a nyílászárók beépítése, hiszen egy lakás, ház vagy egy új ingatlan tervezése esetében meghatározó elem a stílusa. Fontos tényező, hogy mennyire lesznek harmóniában a nyílászárók egymással és az épület összes többi elemével.
Otthon Áruházunkban a fix-, a bukónyíló- és a középen felnyíló + bukó nyíló ablakok egyaránt megtalálhatóak, amelyek fából, műanyagból, alumíniumból készülnek, de a repertoárban megtalálhatóak a műanyagból vagy fából készült aluborításos termékek is. A vásárlók körében a legkedveltebb a Delta termékvonala, amelyek három minőségi kategóriában készülnek: a basic (68 mm), a thermo (78mm) és a prémium (82-92 mm). A színek tekintetében a gyártó nagyon széles palettát nyújt, hiszen a fából készült ablakok a megrendelő egyedi színválasztása alapján készülnek, míg a műanyag ablakok fa hatású-, illetve egyszínű fóliákkal is rendelhetőek.
Az ajtók tekintetében a bejárati- és a beltéri ajtók is fontos szerepet kapnak. Bejárati ajtók terén szintén a Delta műanyag ajtói közkedveltek, viszont az OK Doors fémborítású termékei is nagy népszerűségnek örvendenek. A Gulyás Tüzép hatalmas beltéri ajtó kínálattal várja a látogatóit, hiszen fenyő-, fém-, műanyag-, CPL és MDF felületborítású ajtókat is kínálunk. Kiemelt termékeink közé tartoznak a Ceasar Doors beltéri ajtók, amely hat színben kaphatóak tüzépünkön.
A kereskedővel érdemes egyeztetni a méretezés során, mivel, ha nem megfelelő méretű a nyílászáró, sok esetben egyedi méretre is gyártható. Az ilyen gyártási folyamat akár hetekbe is telhet, de nem érdemes az idővel spórolni, hiszen nyílászárókat évtizedekre választjuk.
Ha pedig figyelembe vesszük a fűtésszámlánkat és a komfortzónánkat akkor a nyílászárók egyik legfontosabb tulajdonsága a hőszigetelés. A légkamrás ablakok esetében a szigetelésről az ablakrétegek között található levegőrétegek gondoskodnak. Minél több a szigetelőréteg, annál hatásosabb a szigetelés, de a negatív oldala az, hogy annál nehezebb is lesz nyílászárónk. Széles a választék, de mielőtt letennénk a voksunkat a legjobb hőszigetelési tulajdonságokkal bíró üveget tartalmazó nyílászárók mellett, fontos felmérni, hogy milyen statikai állapottal és energetikai besorolással rendelkezik az épület, ahová be akarjuk építeni őket. A kiváló statikai állapottal- és energetikai besorolással rendelkező épületek esetében érdemes a drágább, maximális hőszigetelési tulajdonságokkal felvértezett, masszív nyílászárók mellett dönteni. Viszont abban az esetben, ha E besorolástól rosszabb energetikával rendelkezik az épület, akkor nem éri meg a drága, hermetikusan záró ablak és ajtó beépítése, amelynek az az oka, hogy a falakon, a padlón vagy akár a födémen keresztül fog eltűnni a drága hőenergia. Ebben a helyzetben érdemes hőszigetelésen és redőnyök felszerelésén gondolkozni.

Sára