A PIR nem alternatíva, hanem az optimális megoldás -
A PIR nem alternatíva, hanem az optimális megoldás

A PIR nem alternatíva, hanem az optimális megoldás

A PIR szigetelések számos olyan kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, melyek a szakmai döntéshozók figyelmét felkeltették. A szigetelőlemezek egyre szélesebb körben kerülnek alkalmazásra kisebb és nagyobb projektekben, valamint lakossági oldalról is érzékelhető az érdeklődés fokozódása. Az Innopan termékfejlesztése során egy prémium terméket álmodott meg, mely mindkét terület számára az optimális megoldást jelentheti a holnap energiahatékonysági kihívásaival szemben már ma.

Egy hétköznapi beszélgetés során közkedvelt téma az otthonfelújítás, az építkezés. Ilyenkor gyakran szóba kerül a hőszigetelés is, és első körben az EPS, az XPS és az ásványgyapot szigetelések előnyei, hátrányai, a PIR szigetelések azonban még csak elvétve merülnek fel. Szakmai berkekben más a helyzet. A kisebb-nagyobb projektek során előszeretettel alkalmazzák a keményhab szigetelést köszönhetően számos kedvező tulajdonságának, széleskörű felhasználhatóságának és egyedi megoldásainak. A szakmai sikereket alapul véve joggal feltételezhetjük, hogy a PIR szigetelések a jövőben nem csak a szakavatott szemek, hanem a lakosság számára is egyre vonzóbb megoldást kínálnak majd. Bár a folyamatnak még az elején járunk, jelek már látszódnak, így érdemes számba venni mi is teszi az Innopan PIR szigeteléseket az egyik legenergiahatékonyabb szigetelési formává és a jövő hőszigetelőanyagává.

Egy termék, számos előny

Hőszigetelésről lévén szó az egyik legfontosabb tulajdonság maga a hőszigetelő képesség, melyet a lambda érték segítségével számszerűsíthetünk. Az Innopan alumínium kasírozású PIR paneljei 0,022 W/mK-ás hővezetési tényezővel rendelkeznek, amely jóval kedvezőbb a fent említett szigetelési formák legjobb, 0,034 W/mK körüli eredményeinél is. Ez a gyakorlatban vékonyabb rétegvastagság mellett hasonló, azonos vastagság mellett jóval kedvezőbb szigetelési képességet biztosít számunkra, ami akár nagyobb beépíthető hasznos területet, alacsonyabb munkadíjat vagy számos kilowattórányi megspórolt energiát is jelenthet számunkra. Ez utóbbi nem csak a pénztárcákra, de a környezetre is kedvező hatással van, mely napjaink kihívásait látva cseppet sem elhanyagolható.

Természetesen a hőszigetelési képesség mellett az alkalmazhatóság is nagyon fontos, de ezen a területen is a szigetelések élmezőnyébe sorolhatjuk a PIR-t. Egyrészt az épületszerkezet szinte bármely pontján alkalmazható kezdve a lábazattal, a homlokzaton át egészen a magas- vagy lapostetőig. Másrészt a szakemberek számára is nagy könnyebbséget jelent egyszerű és gyors használata, hőhídmentes illeszkedése és könnyed súlya. Harmadrészt olyan összetett problémákra is – mint egy bonyolultabb lejtésképzés – egyszerű megoldást kínál.

A fent felsorolt jellemzők mellett szinte elhanyagolható tényező, hogy biocidmentes, gombásodás- és penészedésmentes, valamint a rágcsálókkal szemben is védelmet nyújt. Kiváló nyomószilárdsága a mechanikai behatásokkal ellen tesz jó szolgálatot, rendszerben alkalmazva pedig 45 perces tűzgátlási határértékkel is rendelkezik a homlokzaton.

A jövő szigetelése már elérhető

Talán az már kijelenhető, hogy a hőszigetelés jelentőségét felismerte a társadalom, az energiahatékonysági szempontokra egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az építkezések és felújítások során. Ez a tény pedig a PIR szigetelések alkalmazására is kedvező hatással van, hiszen minden egyéb felsorolt előnyös tulajdonsága mellett az Innopan szigetelőtábláinak legnagyobb előnye, hogy a piacon elérhető egyik legenergiahatékonyabb szigetelési megoldást kínálják, melyek nem csak a mai követelményeknek felelnek meg, de a holnap igényeit is kielégítik.

Sára