Ikerlakás energetikai felújítása InnoPan MF Therm – Front E homlokzati PIR szigeteléssel
Ikerlakás energetikai felújítása InnoPan MF Therm – Front E homlokzati PIR szigeteléssel

Ikerlakás energetikai felújítása InnoPan MF Therm – Front E homlokzati PIR szigeteléssel

Ismét egy lakossági projekt, ahol ezúttal is a bemutatásra kerülő ikerlakás energetikai korszerűsítése volt a cél a megrendelő házaspár részéről. A családfő több évet élt külföldön, ahol találkozott PIR homlokzati hőszigeteléssel. Így számára nem volt ismeretlen ez a hőszigetelő termék.

 

A GSV Kereskedelmi Kft. értékesítői ajánlása alapján kértek árajánlatot és ingyenes gyártói, helyszíni szaktanácsadást a környéken található ingatlan homlokzatának és lábazatának hőszigetelésére.
Elvárás volt a legkiválóbb hőszigetelő képesség mellett a vékonyabb szigetelési vastagság is, az ereszalj eltűnésének veszélye miatt, amely más, hagyományos, vastagabb szigetelőanyag használatával elkerülhetetlen lett volna.

 


A választás az InnoPan MF Therm – Front E, 10 cm vastagságú termékére esett, amely használatával nem volt szükség a meglévő gázcsövek költséges áthelyezésére és az ezzel kapcsolatos ügyintézés lebonyolítására sem a szolgáltatónál. Az InnoPan homlokzati hőszigetelője zárt cellás anyagként a lábazatról került indításra, amelynél így indítóprofilt sem kellett alkalmazni.

 

A vékonyabb szigetelés vastagsághoz rövidebb rögzítő dübelek is elegendőek voltak. Az épület alapja és homlokzata is azonos hőszigetelő képességű anyaggal kerülhet hőszigetelésre. A termék nyomószilárdsága, eltérően más, EPS hőszigetelő anyagoktól nem 80 kPa, hanem 120 kPa értékkel bír, így a kivitelezett felület is sokkal erősebb a külső, mechanikai sérülésekkel szemben. További fontos szempont volt ikerlakás lévén, hogy a most nem szigetelt másik lakásnál se keletkezzen egy túlzóan vastag kiugrás a szigetelés miatt, rontva annak utcaképét.


A homlokzaton alkalmazott 10 cm-es vastagságnak köszönhetően, a nyílászáró káváinál nem alakult ki úgynevezett „lőrés” hatás, itt a befordulásoknál 3 cm vastag PIR szigetelés került beépítésre.
A manapság népszerű ereszalj bedobozolásához 2 cm vastag homlokzati PIR került beépítésre, amely a kivitelező részéről külön megemlítésre került, hiszen a csavaros rögzítés során nem hajlott meg hullámosra a termék más, keskeny vastagságú táblás hőszigetelő termék használatával szemben, így egy sokkal egyenesebb, esztétikusabb felületet kaptak ezen a szerkezeti elemen is. A felhasználás köre itt még nem ért véget, hiszen a tetőtér ablakai körül is homlokzati PIR került beépítésre, így biztosítva ezek megfelelő hőszigetelését. Bár a kivitelezés folyamata megegyezik más, táblás szigetelőanyagéval, fontos különbséget jelent a bedolgozás során az olyan sokszor látható „nyári havazás” jelenségének elkerülése. Ez azt jelenti, hogy az InnoPan MF Therm – Front E termékeket nem kell összecsiszolni, így az EPS termékektől eltérően nem lesz az épület környezetében és a szomszédságban nagyobb légmozgás esetén a csiszolásból adódóan termékmaradvány. Az eredmény tisztább munkavégzés és kivitelezési környezet! A csiszolási művelet elhagyásával továbbá biztosak lehetnek abban is, hogy a megvásárolt szigetelési vastagság végzi a jövőben a falazat hőszigetelési elvárásait minden m2 felületen.

 


Pl.: 30 N+F vázkerámia falazaton λD = 0,151 W/mK hővezetési tényezővel az elvárt U érték W/m2K (hőátbocsátás) eléréshez InnoPan MF Term – Front E termékből elegendő 6 cm λD = 0,024 W/mK használata.
Összehasonlítva más szigetelőanyagokkal az Innopan MF Therm – Front E:

– EPS lemez: λ = 0,038W/mK
– Grafit lemez: λ = 0,031W/mK
– Ásványi lemez: λ = 0,035W/mK

a PIR az EPS-nél 37%-kal, a grafitnál 23%-kal, az ásványi lemeznél 32%-kal jobban szigetel.

Az InnoPan MF Therm – Front E elsőként a magyarországi építőanyag piacon bevizsgálásra került a MAPEI Kft. homlokzati termékeivel, amely TÜV és ÉMI által vizsgált rendszer tanúsítással is kérhető igény esetén!

(TH>= 45 perc, tűzgátlási határérték)
Elérhető vastagság 2-20 cm között.

A homlokzat felújításával nem ért véget a munka, amely a tetőhéjazat és a térburkolatok cseréjével teszi egységessé az épület megjelenését.

ELŐTTE
UTÁNA

Sára