Tervezői szemmel - Fahatású burkolatok sokszínűsége -
Tervezői szemmel – Fahatású burkolatok sokszínűsége

Tervezői szemmel – Fahatású burkolatok sokszínűsége

A mai rohanó világunkban, egyre inkább vágyunk ki a szabadba, egy erdei sétára, szeretjük a csendes pihenés okozta relaxációt, feltöltődést.A tervezők is egyre nagyobb üvegfelületekkel próbálják meg összekapcsolni a kinti és a benti teret. A nagy ablakfelületekkel szinte behozzák a természetet a lakásba. A sok zöld szín mellé nagyon jól társul a natúr fa vagy a faburkolatra nagyon hasonlító megoldások. A fahatású burkolatok néhány éve jelentek meg a kerámialapok kínálatában, de azóta is virágzik ez az irányzat.

A valódi fapadlókkal megszólalásig azonos vizuális élményt nyújtó innovatív burkolatokkal jelennek meg. Látványukban a valódi fa, tulajdonságaikban a kerámia, illetve a porcelán praktikumát hordozva.Ez nem is meglepő, hiszen a természetesség és a meleg árnyaltok időtlen divatot képviselnek. A kerámiagyártók ma már képesek digitális technikával olyan felületeket létrehozni, ami szinte megszólalásig hasonlít a valódi fa anyagára, és annak erezetére.
Egy pár évvel ezelőtt el sem tudtuk volna képzelni, hogy a fürdőszobákban a fehér vagy a világos színek helyett, a sötét színek domináljanak, mint a szürke, antracit, vagy a betonhatás. Ma már egy antracit színű lappal burkolt fürdőszoba is lehet otthonos.

Az  fürdőszobában (nyitókép) az olasz Novabell gyártó Allblack Nero 60×120-as fali burkolatát nagyon szépen világosítja az ugyancsak Novabell gyártó Artwood Honey 26×160-as fahatású padlóburkolata.Mivel nagy üvegfelület van a fürdőben, itt nyugodtan alkalmazhatunk sötét burkolatokat.
Az időtlen stílus egyik képviselője a márvány mintázatú kerámia burkolat. A márványminta ismét reneszánszát éli. Ez az irányzat az, ami sosem megy ki a divatból. Klasszikus mintázat, ami a luxus szimbóluma. A mai márványhatású csempék gyönyörű élethű mintázattal idézik fel az eredeti márványt. A márványmintás csempékhez a gyártók gyakran ajánlanak mozaikokat, vagy 3D mintás lapokat dekorációnak. Ez a fehér-szürke színvilág nagyon sokoldalú

A 2. számú fürdőszobában ezt a két hatást mutajuk be a Novabell Imperia 60×120-as lapjaival, és hozzá az otthonos kontrasztot alkotó Novabell Artwood Clay 26×160-as padlólapjával, ami lágyítja a kő ridegségét. Az Artwood egy teljes mértékben a természethez kapcsolódó felület. Szabadságot ad a tervezőknek, építészeknek.

A fa gazdag árnyalatait, mélységét és erezetmintáit felhasználva időtlen burkolatot kapunk.
Legyünk merészek a fahátású burkolatok kombinálásával, de figyeljünk az egyensúlyra és harmóniára. Mindenképp javasoljuk a Gulyás Tüzép burkolattervezésének segítségét kérni, ugyanis a tervezéssel már előre látható a végeredmény, számos tervezési és számolási hibát elkerülhetünk.

Sára