Biztonságosan a füstgáz elvezetéséért
Építkezők kisokosa – Hogyan válasszunk kéményt? – Biztonságosan a füstgáz elvezetéséért

Építkezők kisokosa – Hogyan válasszunk kéményt? – Biztonságosan a füstgáz elvezetéséért

Otthonunk tervezése során lényeges dolgokról kell már a tervezői asztalnál döntést hoznunk, mely alól a kémény és fűtésberendezés milyensége sem kivétel. 

A visszaáramló szénmonoxid tragikus hatását ismerve nem szabad félvállról venni vagy alábecsülni a téma fontosságát. A döntés meghozatalához figyelembe kell vennünk, hogy épületünkben milyen fűtőberendezés lesz kialakítva. Hiszen a hagyományos cserépkályhának, kandallóknak, kazánoknak más és más a működési elve. A másik nem elhanyagolható szempont, hogy a ház méretéhez melyik az a kémény, amely biztosítja a megfelelő elvezetést, illetve mekkora a távozó füstgáz hőmérséklete.
A piacon számtalan kéménytípusból építhetjük fel az égéstermékek elvezetésére szolgáló berendezést.
Sok évvel ezelőtt a kéménytéglából készült építmények voltak a legelterjedtebbek. A szükséges tégla megvásárlása után érkezett a mester, aki felhúzta a kéményt, majd egy újabb mester kellett ahhoz, hogy az ki is legyen bélelve, majd az engedélyezésre kellett várni. Felmerül azonban a kérdés, hogy a speciális téglából felhúzott kéménybe milyen bélést válasszunk. A tüzelőanyag milyensége fontos szempont a bélés kiválasztása során. Ha olyan kémény kerül megalkotásra, mely szinte az összes tüzelőanyag fajtához alkalmas, akkor beton vagy saválló acél béléscső ajánlott. A gáztüzelésű kazánok megnövekedő korrodálódás ellen legjobb eredményt az üvegszál erősítésű műgyanta béléscsövekkel érhető el.

kész kémények (kéményrendszerek)  népszerűsége abban rejlik, hogy mindent egyszerre lehet megvásárolni és az építési idő is leredukálódik. Ezek a kéményrendszerek könnyűbeton elemekből készülnek, melyekben nem csak az alapelemek, de a szerelvények is részét képezik a csomagnak, így a megvásárolt kémény kompletten építhető meg. Ezek a rendszerek lehetnek hőszigeteltek vagy abszolút rendszerek, melynek előnyei, hogy szinte bármilyen tüzelőanyaggal működő berendezéshez köthetőek.
Amennyiben a már meglévő falazott kémény nem tehető alkalmassá biztonságos égéstermék elvezetésére akkor kettős falazatú szerelt kémény alkalmazásával érhető el biztonságosan a káros anyag távozása.

Otthonunk megépítése során nem csak arról kell döntést hoznunk, hogy milyen kémény szükséges, de arról is döntésnek kell születnie, hogy hány kémény kerüljön kialakításra. Családi otthonoknál célszerű két kéményt tervezni akkor, ha kiépítésre kerül cserépkályha vagy fatüzelésű kandalló a fő fűtési rendszer mellett. Ilyen esetben van egy főkémény, mely a fűtés és meleg víz ellátása során keletkező füstgáz elvezetését biztosítja. A másik, avagy tartalékkémény pedig a másodlagos fűtésberendezés füstgáz elvezetésére szolgál.
Miután ezeket végig gondoltuk és szakmai segítséget is kértünk, a megépítés után saját biztonságunk érdekében tartsuk karban kéményünket!

Sára