Az év színei 2021-ben - Hogyan használjuk otthonunkban
Tervezői szemmel – Az év színei 2021-ben – Hogyan használjuk otthonunkban?

Tervezői szemmel – Az év színei 2021-ben – Hogyan használjuk otthonunkban?

2010. óta a Pantone festékgyártó cég minden év decemberében kihirdeti a következő évre vonatkozó „Év Színe”-t. Ennek meghatározásához rengeteg előzetes kutatómunkát végeznek és két titkos találkozó keretein belül hozzák meg a döntést a cég képviselői. A kiválasztott színnek mindig van egy aktuális és fontos üzenete, mely több területen is uralkodó lesz, például a nyomdaiparban, a divatiparban és a lakberendezésben is.

2021-es év színe eltér a megszokottól, ugyanis egy helyett két színt is választottak. Az idei év kiválasztottjai: a sárga és a szürke. A választásnak többek között a koronavírus járvány az oka. A két szín bátorít minket és összefogást hirdet. A sárga reményt ad, kifejezi az életerőt, míg a szürke a szilárdságot és az ellenálló képességet fejez ki. Külön-külön is megállja a helyét a két szín, de igazi kifejező erejük kombinációjukban rejlik.
A burkolattervezésben ezzel a színkombinációval sokféle stílust ki tudunk fejezni, attól függően, hogy milyen felületű és mintázatú burkolatot használunk. A Ragno Candy Decoro Motivo Ecru nevű dekorcsempével könnyedén vintage hangulatú helyiséget tudunk teremteni. Használhatjuk konyhafalon, és burkolhatunk vele fürdőszobában is. A dekorcsempével ki tudunk emelni egy-egy fontosabb részt, előtérbe tudjuk helyezni vele a kádat, illetve a mosdókagylót. Ennek a termékcsaládnak a felülete szép fényes, az antik majolika színei és díszítő motívumai jelennek meg rajta 20×50-es méretben.


Egy csempének nemcsak a mintázata lehet különleges, hanem az alakja is. Ilyen például a B-Tile Toscana Bases burkolatcsalád is, amely klasszikus, letisztult stílust képvisel hatszögletű formában, matt felülettel. A mediterrán stílus kedvelőinek az olasz Sant’Agostino gyár Vita csempecsaládjával létrehozta üde citromsárga burkolatát, amely elrepít minket egy csodás tengerparti citromfákkal övezett pezsgő világba. A modern stílus jegyében született meg a Marazzi Outfit falburkoló kollekciója. A textilhatással gazdagított 3D-s geometriai formával rendelkező csempe, 7 színváltozatban érhető el, amely különösen jól mutat egész falak burkolásakor. Fiatalos színvilága mellett játékos mintázata pozitív légkört teremt.

 

Az előbb felsorolt termékek bármelyike jól kombinálható a szürke színnel. Szerencsére manapság a burkolatok nemcsak árnyalataikkal, de mintázatukkal is igen széles palettát nyújtanak számunkra. A cement-, a fa-, a kő-, a márvány- és a fémhatású lapok mellett a terazzo mintázatú burkolat is különleges hatást kelt, mely egyik képviselője az Emigres Dorian termékcsalád.
Tervezés során érdemes odafigyelni a színek arányára. Ennek meghatározása függ a helyiség funkciójától es a megrendelő igényeitől is. Az élénk színek kedvelőinek akár egész falakat is ajánlott ezzel a sárga színnel burkolni, de akikhez a finomabb, visszafogottabb stílus áll közel, azoknak inkább csak dekorálás céljából szoktam javasolni.
Szeretem meghagyni a világos, natúr színeket alapnak és ehhez a színesebb lapokat csak itt-ott megjeleníteni, éppen annyira, hogy kihangsúlyozzam vele a helyiség főbb pontjait. Ha valaki csak minimálisan szeretné belevinni a fürdőszobájába ezt a sárga színt, akkor ezt a kiegészítők színeivel is megteheti egy színes törölközővel, egy színes vázaval, vagy dekorelemmel. Bármelyik arányt is választjuk az a legfontosabb, hogy az egyéniségünkhöz passzoljon.

Sára