Szakember válaszol - Vakolat kavalkád - Mire figyeljünk a vásárlás során?
Szakember válaszol – Vakolat kavalkád – Mire figyeljünk a vásárlás során?

Szakember válaszol – Vakolat kavalkád – Mire figyeljünk a vásárlás során?

A jó idő beköszöntével előtérbe kerülnek a szabadban végezhető kültéri munkák. Így sokan vágnak bele épületük homlokzatának vakolásába, annak javításába. 

A vakolat mind amellett, hogy esztétikai látványt nyújt, a káros tényezők ellen (UV sugárzás, csapadék, szél, mechanikai hatások) is védelmet kell biztosítania.
A színezővakolatok kötőanyaga (a felhasználási terület és a műszaki tulajdonságok mellett) meghatározza, hogy milyen struktúra alakítható ki a homlokzaton. A gyártók megkönnyítve a vásárlók dolgát, már az elnevezésben is segítséget nyújtanak a választás folyamatában (pl.: SiliconOLA, StrukturaltOLA vagy SilikatOLA). Kötőanyag szerint szilikongyanta, diszperziós, illetve szilikát vakolattípusok közül választhatunk.

  •  A szilikongyanta öntisztuló, tehát olyan helyeken javasolt alkalmazni, ahol a szmog és szálló por jelenléte magas. Páraáteresztő tulajdonságának köszönhetően felhasználása olyan helyeken ajánlott, melyek magas nedvességnek vannak kitéve hiszen vízlepergető képessége csapadék utáni gyors száradást biztosít.
  •  A széles színválasztékkal rendelkező diszperziós kötőanyagú vakolatok szintén gátolják a víz beszívódását, így polisztirolos hőszigetelő zárásaként használatos. Védelmet biztosít a nagyobb mechanikai hatások ellen.
  • szilikát kötőanyagú vakolat előnye remek páraáteresztő tulajdonságában rejlik, mely gyors vízleadó képességgel párosulva a régebbi épületek megmentője lehet. Az anyag rugalmasságának köszönhetően repedésre kevésbé hajlamos és a felhordási folyamatot is megkönnyíti.

A felsorolt kötőanyagtípusú vakolatok mindegyikével kapart, illetve dörzsölt hatású struktúra kialakítása lehetséges.
A vakolatok felhordásánál nagyon fontos szempont, hogy semmiképp ne kezdjük a munkafolyamatokat nedves vagy túl száraz időbe. Ideális esetben a vakolt felhordása történjen tavasszal vagy késő ősszel amikor a hőmérő higanyszálai napközben nem haladják meg a 25 Cº-ot. Az elkészült friss vakolatot pedig védeni kell a közvetlen napsütéstől és kiszáradástól.

Sára