Tervezői szemmel - Stílusirányzatok a burkolattervezésében
Tervezői szemmel – Stílusirányzatok a burkolattervezésében

Tervezői szemmel – Stílusirányzatok a burkolattervezésében

Egy látványterv elkészítéséhez rengeteg információ szükséges (részletekbe menően) ügyfeleinktől, hogy tökéletes végeredményt kapjunk. 

Mindenekelőtt, érdeklődöm, hogy a tulajdonos milyen színeket, anyagokat, bútorokat tudna elképzelni az otthonában a mindennapokban illetve a ház többi helyiségeit milyen kiegészítők veszik körül.
Szerencsére manapság a lakberendezési divat is őrült sebességgel változik nap mint nap. Ehhez hozzájárul a világunk sokszínűsége is. Elég sok ember tapasztalhatja meg más országok kultúráját és tekinthet be (még ha csak egy nyaralás erejéig is) más nemzetek stílusaiba. Gondolok itt például egy északi (skandináv) lakberendezési stílusra, ami több éve hódít hazánkban és a modern lakberendezéshez kapcsolódik. Ismertető jegyei a fa hatású burkolatok vagy fa bútorok, illetve a fekete, fém szaniterek, lámpák egyvelege. Ebben a stílusban sokszor hófehér falak dominálnak egy világos tónusú fahatású padlóval és rengeteg modern kiegészítővel például egy térben álló kád és ahhoz hozzátartozó pultra ültetett mosdókagylóval. Ennek a stílusnak az előnye, hogy egy kisebb méretű lakást vagy házat is optikailag nagyobbá varázsolhatunk a sok világos térnek köszönhetően. De ha kicsit merészebbek vagyunk, bátran használjunk élénk színeket függönyök vagy törölközők terén, mint például a türkizt vagy a pirosat.
Következő stílus, amibe szeretnék egy kis betekintést adni az a vintage stílus. Főbb jellemzői klasszikus vagy kissé barokk hatású fehér színvilágú vagy csont színű bútordarabok. Kecses, finom, nőies vonalak jelennek meg minden apró részletben. Ha kedveljük a halszálka burkolásmódot, illetve a patchwork minták használatát, ha szeretünk különböző formájú és méretű mozaikokkal dolgozni, akkor ez a mi irányzatunk. Egy fürdőszobát, ha igazán vintage stílusban szeretnénk megtervezni, akkor válasszunk virágmintás fali dekorcsempét és kopott hatású padlót, egy kristály csillárral feldobva az enteriőrt tökéletes választás lehet. Ezekben a fürdőkben is bátran használjunk színeket, de inkább a púder színek ajánlottak.

Napjainkban a modern, minimál stílus az, ami a legkeresettebb. Amire személy szerint én építkezni szoktam az ilyen tervek során, általában a nagyobb méretű burkolatok használata, amelyek mintázatának a repertoárja széleskörű. Lehet márvány, beton, cement vagy metál hatású is a burkolat, de a bútorok mindenképp letisztult, magasfényű vagy matt felületűek legyenek. Egy minimalista fürdőszobát rengeteg modern szaniterrel fel lehet dobni. Különösen kedvelem a kádperemre szerelhető vízesés jellegű kádtöltő csaptelepeket vagy a zuhanyzáshoz szükséges falsík alatti termosztátokat, amivel kényelmesebb a hőfokszabályzás és a hozzá tartozó fejzuhanynak köszönhetően már többféle vízsugár fajtát is kiválaszthatunk. Ilyen például a trópusi esőztető funkció is, ami nem csak a kényelmünket szolgálja, de egy hosszú nap után nyugtató relaxációs hatása is van. Ezek több gyártónál is elérhetőek.
A zuhanyzók egyik látványos főszereplője a walk-in zuhanyfalak. Nem csak szépségük és letisztultságuk miatt nagyon kedveltek, de ha szeretnénk otthonunkba teremteni a wellness szállodák kényelmét akkor a legideálisabb választás. Egyik kedvelt burkolat gyártónk a Casalgrande Padana burkolatai. Egyediségük, kidolgozott textúrájuk és különleges színviláguk közül többféle méretben és felületben elérhetőek a családon belüli termékek. Színskálánkra vehetjük akár a halvány színektől egészen a sötét antracit színig bármelyik árnyalatot otthonunkban, de akár egy helyiség földszínű falait megtörhetjük egy élénk fotellal, ami nem baj, ha színben vagy stílusban kissé eltérő a többi bútordarabtól. Tükrökkel és beépített LED-es fényforrásokkal exkluzívabbá tehetjük otthonunk megjelenését.
Ezeket a stílusirányzatokat ismerve és megbeszélve hatékonyabban tudjuk az ügyfeleink igényeit felmérni és elképzeléseiknek eleget tenni.
Új fürdőszobája megtervezéséhez forduljon hozzánk bizalommal és valósítsuk meg együtt elképzeléseit!

Sára