Szakember válaszol - Mit kell tudni az XPS lábazati hőszigetelésről?
Szakember válaszol – Mit kell tudni az XPS lábazati hőszigetelésről?

Szakember válaszol – Mit kell tudni az XPS lábazati hőszigetelésről?

A szigetelés fontossága ma már nem kérdés építkezés, felújítás során, ám azzal sok építkező nincs tisztában, hogy a lábazati szigetelés is nagy szerepet játszik a fűtési költségek csökkentésében, illetve otthonunk állagának védelmében.

A lábazati szigetelés hiányában olyan károk keletkezhetnek, mint pl. hőmérséklet különbség miatt megjelenő hőhidak, penészesedés. Míg az őszi, téli idő csapadékai belsőtereinkbe szivárogva csökkentik épületünk belső hőmérsékletét.
A lábazati szigeteléshez az extrudált polisztirol hablemez – közismert nevén XPS lap – kedvező hővezetési tényezői miatt a legnépszerűbb alapanyagok között szerepel. Az XPS lapokkal készülő szigetelésekhez az új épületeknél 4-6 cm-es míg a régebbi kivitelezésű épületekhez akár 8-10 cm hőszigetelésre is szükség lehet. Ha időtálló, minőségi szigetelést szeretnénk, elengedhetetlen, hogy zártcellás XPS lapot válasszunk, amelyek tömörségével, erősségével járul hozzá az ideális lakóklíma kialakításához. Nem szabad megfeledkeznünk az üvegszövet alkalmazásáról, amivel a későbbi repedésektől, nedvességtől védjük meg elkészült lábazati szigetelésünket. Természetesen a lábazati szigetelés során a fagyvédelem is lényegi szempont, ezért alapvető, hogy a szigetelő soha ne érintkezzen közvetlenül a betonnal hiszen így elveszíthetjük védő képességét. Ha szeretnénk különböző díszítő elemekkel (vakolat, kő, tégla) trendivé varázsolni lábazatunkat érdeklődjünk arról, hogy a más és más anyagokhoz milyen felületet kell biztosítanunk az anyagok befogadásához.

Sára