Tippek tények - Tetőkiegészítők - Hogy tartós legyen a tető
Tippek tények – Tetőkiegészítők – Hogy ne csak szép, de tartós is legyen a tető

Tippek tények – Tetőkiegészítők – Hogy ne csak szép, de tartós is legyen a tető

A tetőkiegészítők nagyobb szerepet töltenek be mindennapok során, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Ezek a kiegészítők különböző behatásoktól védik meg tetőinket, megkönnyítik a későbbi munkafolyamatok elvégzését és funkciójukkal a háztartás védelmét is szolgálják.

Nézzük milyen elemek közül válogathatunk:
» Az átvezető alapcserepek különböző beltéri egységek kivezetését hivatottak szolgálni esztétikusan és igényesen. Ilyen például a gáz, az antenna, a napelemek, páraelszívók csöveinek, kábeleinek kivezetése. Ezeket a cserepek színéhez igazodva, műanyag és kerámia változatban is van mód megvásárolni.
» A hófogó egy tetőnél sem elhagyható, hiszen ennek hiányában az olvadó, nagy mennyiségű hótömeg megcsúszása könnyedén balesetveszélyt okozhat. Ennek megelőzésére családi házaknál hófogók felszerelésével míg középületeknél, társasházaknál hófogó rácsok beépítésével kerülhető el a baj.
» Természetesen az apróbb szennyeződésektől is meg kell védenünk tetőterünket így a por és porhó ellen élgerinc szalag vagy más nevén kúp alátét felhelyezésével tehetünk.
» A tető alatti rések szellőztetése az épületünk fizikai tulajdonságainak érdekében kiemelten fontos, így az ereszvonal mentén a tetőfólia feletti rész levegőztetésére lezárófésűt míg az eresz vonalában szellőzőszalagot szokás beépíteni. Ezen elemekkel nem csak a levegő áramlást biztosítjuk, hanem a madarak és nagyobb bogarak távoltartásával is védelmet nyújtanak.
» A vápa a tető egyik ,,legkritikusabb” pontja, hiszen a külső nedvességtől és a ház belsejébe lecsapódó párát is el kell vezetni a tető két lejtő találkozásánál, ahová nem lehet cserepet tenni.
» A rosszul rögzített, vagy nem rögíztett cserepek a mai szélsőséges éghajlati tényezők miatt nincsenek biztonságban. Az erős szél egyhamar tönkre teheti a háztetőnket. Ezért célszerű már a bajt megelőzve gondoskodnunk viharkapocs rögzítéséről, így megakadályozható, hogy a szélvihar kárt tegyen tetőnkben.
» A tetőkészítés során gondoljunk arra a helyzetre is amikor a később felmerülő javításokat, ellenőrzéseket kell majd lefolytatni. Míg a járórács garnitúra felhelyezésével a kéményseprő, addig a biztosító kampó beépítésével a munkások dolgát könnyítjük meg.

Sára