A tökéletes tető - Mire figyeljünk, ha tetőfedés előtt állunk?
Építkezők kisokosa – A tökéletes tető – Mire figyeljünk, ha tetőfedés előtt állunk?

Építkezők kisokosa – A tökéletes tető – Mire figyeljünk, ha tetőfedés előtt állunk?

A tető otthonunk legfontosabb részeként védelmet nyújt az időjárás változásaitól, szélsőségeitől emellett pedig meghatározza épületünk jellegét. A tető megépítése sok kérdést vethet fel, így most összeszedtük mi az, amire mindenképp figyelni kell a munkálatok során.

Felújítás, építkezés során vagy bármilyen munkafolyamat előtt a tervezés az egyik legfontosabb lépés, főleg egy olyan fontos szerkezetnél, mint a tető.

» Először is tisztázzuk le magunkban, hogy mit várunk el tetőnktől. Szeretnénk, ha olyan lenne, amivel energiát tudunk termelni vagy megtakarítani? Esetleg komfortosabbá tegye a tetőtéri lakóteret? Fontos, hogy olyan tetőmegoldásra essen a választás, ami illeszkedik otthonunkhoz.
Világos, sötétebb, hullámos, sík esetleg íves, egyenes vágású cserepet szeretnénk?
A tető képét nem csak a felhelyezett cserepek milyensége, hanem annak hajlásszöge is nagyban meghatározza. Az építészeti trendeknek megfelelve egyre elterjedtebb a nagyon alacsony hajlásszöggel rendelkező vagy akár a teljesen lapos tetőszerkezet. A szerkezet milyensége is nagyban meghatározza a cserepek milyenségét, hiszen a minél kisebb hajlásszöggel rendelkezik a tetőszerkezet annál nehezebben folyik le a víz. Egyre elterjedtebb a lapostető melyeken, lehetőség van tetőterasz, zöldtető kialakítására. Így a tökéletes vízszigetelés megléte sem hiányozhat.
A legfontosabb szempontok közé sorolhatóak a cserepek műszaki tulajdonságai. Tájékozódjunk a választott cserép viharállóságáról, fagyállóságáról, szín- és mérettartóságáról és szigeteléséről. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tető nem csak a cserepekből áll, hanem magába foglalja a tetőfóliát, ereszcsatornát, a különböző tartozékokat, mint pl. hófogó, idomcserepek, melyek tartóssá, biztonságossá teszik otthonunkat.
» A szakszerű tetőszerkezet kialakítása nem olcsó, de nem érdemes spórolni rajta, hiszen a lakás legnagyobb energiavesztesége javarészt a tetőn keresztül érzékelhető. Az évek múlásával már egy kis víz beszivárgása is több százezres kárt okozhat. Így amik anno csökkéntették a költségeket, azoknak hiánya a későbbiekben plusz kiadásokhoz vezethetnek. Házunk megfelelő szigetelésével sokat tehetünk azért, hogy energiát takarítsunk meg, de ha nyári klímahasználaton és a téli fűtésszámlákon is szeretnénk csökkenteni, azt érdemes már a tetőépítés során megtenni. Mert egy szigetelőréteg vagy fólia utólagos behelyezése a tető bontása nélkül nem kivitelezhető.

» A tetőépítés, felújítás során a legnagyobb kihívások egyike a megfelelő szakember megtalálása. Mint, ahogy az ipar más területén is, tetőfedőkből is nagy és vegyes a kínálat. Ezért a megfelelő kivitelező keresésekor kérjünk részletes műszaki ajánlatot, győződjünk meg arról, hogy a cég biztos lábakon áll és a mester(ek) napra kész tudással rendelkezik.

» Hazánkban egyre inkább elterjedt szélsőséges időjárási viszonyok mindennapjaink részét képezik, ezért tájékozódjunk a gyártó által vállalt biztosításokról, garanciákról. Hiszen így a későbbiekben felmerülő károk keletkezésekor tudjuk, hogy a gyártó mit vállalt.

Ezen szempontokat figyelembe véve tökéletes tetőt hozhatunk létre, mely a megfelelő tartozékokkal tartós és biztonságos védelmet nyújt Otthonunknak.

Forrás: BMI Bramac

Sára