Építkezők kisokosa - Tetőtéri ablakok
Építkezők kisokosa – Tetőtéri ablakok

Építkezők kisokosa – Tetőtéri ablakok

Tetőtér felújítás, kialakítása során a megfelelő nyílászáró vásárlásakor rengeteg gyártó termékei, alapanyagai, műszaki felszereltséggel rendelkező ablak típusok közül válogathatunk. A választás során a méretek, alapanyagok mellett fontos szempontokat kell végig vennünk.

Milyen legyen az ablak anyaga?
A tetőtéri ablakok alapanyagainál is választhatunk műanyag, illetve fa szerkezetek között. A műanyag ablak választása során fontos érv lehet, hogy nagyobb ellenállást mutat az időjárás viszontagságaink és a tisztántartásuk sem vesz nagy erőfeszítést igénybe, illetve több év után is jól mutat illetve az esetlegesen (fürdőszobából, konyhából) érkező pára sem teszi tönkre. A természetes anyagok kedvelőinek a fa alapanyagú ablakok beépítése növelheti a naturális érzést otthonunkban. A fa tetőtéri ablakok választása során viszont gondolnunk kell arra, hogy 2-4 évente felületkezelést kell rajta végezni, ami plusz költséget és idő ráfordítást kíván. 

Hány rétegű legyen az üveg?
Az alapanyag kiválasztása után fontos, hogy a megfelelő üvegezésre is nagy hangsúlyt fektessünk. A gyártók többsége ma már 2-3 rétegezéssel dolgoznak. Az ablakok STANDARD alap kivitelben 2 rétegű üvegezéssel készülnek. A 3 rétegrend üvegezésű termékek hőszigetelő képessége a fűtési időszakban fejti ki igazán ,,hatását”, kisebb rezsiszámlával tarthatjuk melegen otthonunkat és ráadásul a hangszigetelése is jobban kizárja a külső zavaró hangokat, zajokat.

Merre nyíljon az ablak?
Tetőtéri ablakoknál 4 féle nyitási típus közül választhatunk a tetőszerkezet dőlés szögétől és a térdfal magasságától függően. A középen billenő tetőablakoknál a fejmagasságába esik a kinyitott szárny. A speciálisan a tető dőlésszögének felsőharmadába nyíló ablakok lenyitott állapotában a szárny nem lóg bele a látótérbe. A harmadik típusba tartozó PANORÁMA ablakok amellett, hogy a nyílászáró felfelé nyílik egyszerre billennek is így a szúnyoghálót is korlátozás nélkül használhatja a felhasználó. Ha pedig ki is kell jutnunk a tetőre az oldalon nyitható ablak a legmegfelelőbb.

Hol legyen a kilincs?
A méret, nyitási irány, üvegezés mellett a kilincs elhelyezése is fontos szempont. Felső kilincses megoldást akkor érdemes választani, ha a beépített ablak magassága 2 m-nél nem lesz magasabb, ha pedig nyílászárónk 1 m-nél magasabbra kerül beépítésre akkor alulra érdemes alsó kilincses felszerelést, amivel a működtetési funkciót könnyítjük meg.

Tetőtéri ablakból erkély?
Ha szeretne különleges ablakszerkezet otthonába, akkor a Velux Cabrio tetőtéri erkélyét létrehozva élvezhetjük a természetes fényt otthonunkban. A rendszer kinyitás, bezárása nagyon egyszerű. Ahhoz, hogy tetőerkélyt kapjunk a felső ablakot kinyitjuk, majd egy egyszerű mozdulattal függőleges helyzetbe toljuk az alsó ablakot, amivel mindkét oldalon rögzített korlátot kapunk. A Velux Cabrio tetőtéri ablakkal teljesen megváltozik a tetőtéri rész enteriőrje és szabadabbá teszi azt. Látogasson el Otthon Áruházunkban, ahol szaktanácsadóink bővebb tájékoztatást nyújtanak Önnek és személyesen próbálhatja ki a tetőerkély működését.

Sára