Tetőfedési „kalauz” lépésről lépésre
Tetőfedési „kalauz” lépésről lépésre

Tetőfedési „kalauz” lépésről lépésre

Ahhoz, hogy álmaink otthona felépülhessen, majd időtálló hajlékunkká válhasson, rengeteg előzetes tervezgetés, számos mérlegelés, és nem utolsó sorban komoly szakmai ismereteket feltételező választás áll előttünk.

Milyen alapanyagokat vásároljunk, melyik építőipari cégnek szavazzunk hosszú távon bizalmat – és talán a legfontosabb kérdés – mely szakemberekre bízzuk házunk építését? Ebben a cikkben a LEIER az építkezés egyik meghatározó fázisához, a tetőfedéshez szolgál szakmai segítséggel .
Az első lépés mindenképpen a tetőfedő anyagok típusának kiválasztása legyen! Ha a kiemelkedő ár-érték arányt, a tartósságot és az időjárási viszonyokkal szembeni ellenálló képességet tartjuk szem előtt, akkor a betoncserepeket részesítsük előnyben az egyéb fedőanyagokkal szemben.
A tetőfedő anyagok választékában is egyaránt megtalálhatók az alsó, a közép, illetve a prémium kategóriás termékek, előbbieket azonban csakis kétszeres felületkezeléssel ajánlott választanunk. A dupla rétegnyi védelem garantálja ugyanis a tetőcserepek színének hosszú távú intenzitását.
A Leier Toscana cserepei rendelkeznek a többszörös rétegű PajzsPlusz bevonattal. A prémium felületkezeléssel ellátott cserepek fokozott ellenállást tanúsítanak a környezeti hatásokkal szemben, és nem utolsósorban évtizedek múltán is újszerűek és könnyen tisztíthatók maradnak. A legmagasabb minőségi kategóriában kiemelkedőek a Leier cégcsoport Lux, illetve Lux Aero cserepei.
Ha már eldöntöttük a tetőfedő anyag típusát, és kiválasztottuk a számunkra megfelelő kategóriájú terméket, meg kell határoznunk, hogy milyen mennyiségben rendeljünk belőle. A pontos mennyiség kiszámításához kérjük tetőfedő szakember vagy a Gulyás Tüzép építész szaktanácsadóinak segítségét. Ajánlott kisebb ráhagyással számolnunk, hogy majd évek múltán, rongálódás esetén egy-két cserepet kicserélhessünk. Ha tetőcserét tervezünk, érdemes a kémények állapotát felülvizsgálni, hiszen a hibás vagy elavult kémények komoly veszélyt jelenthetnek, célszerű és olcsóbb megoldás, ha a tetővel együtt cseréltetjük vagy újraépíttetjük azokat. Új ház építésénél pedig a kémények tervezett elhelyezkedését kell figyelembe vennünk. A Leier Hungária Kft. különféle kéményrendszereket, valamint tetőbiztonsági megoldásokat is kínál, amelyek által a kémények biztonsággal karbantarthatóvá válnak, illetve beépítésük a hatályos jogszabályok előírásait követi.
Meghatározó tényező lehet a tetőalátét-fólia típusa is, amelynek kiválasztását a tetőtér aktuális, illetve jövőbeli, tervezett kihasználtsága alapján javasolják a szakemberek. Amennyiben igazán jó minőségű, páraáteresztő fólia mellett döntünk, akkor a tető teljes újracserepezése nélkül maradhat lehetőségünk a tetőtér későbbi beépítésére.
Ha tehetjük, kövessük figyelemmel a tetőfedési munkálatokat, a megbízott szakemberrel feltétlenül építessünk be a szabvány szerinti be- illetve kiszellőző elemeket, hogy a tetőszerkezetünk megfelelő átszellőzése megvalósulhasson. Tetőépítéskor igyekezzünk komplett, kiegészítő termékkel bővíthető rendszerekkel tervezni, hiszen az időtálló tetőszerkezet garanciája nemcsak a minőségi alapanyagokban, hanem a választott tetőfedő rendszerek komplexitásában is rejlik.

Sára