Hőszigetelés, mint dekoráció
Hőszigetelés, mint dekoráció

Hőszigetelés, mint dekoráció

Az egyre szigorodó hőátbocsátási tényezők az épületek minden pontján komoly vastagságú hőszigetelés beépítését követelik meg. A 2015 januárjától érvényes U [W/m2 K] értékek majdnem minden szerkezetnél szinte feleződnek, amiből következően a vastagságok jelentősen növekednek.

A látható szerkezetek esetén a sokat hangoztatott λ [W/mK] értékek mellett a felület esztétikai megjelenése is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A Knauf Insulation több alternatívát is tud ajánlani az alulról hűlő födémek szigetelésére. A Heraklith® fagyapot fedőrétegű szigetelések mellett az üvegfátyol kasírozású anyagok is szerepet kaphatnak a fenti feladatok megoldásában. Előnyösen alkalmazhatók íves felületeknél, gépészeti vezetékekkel sűrűn fedett felületek szigetelésénél, ahol a meglévő vezetékek, szerelvények között, felett kell a szigetelést elhelyezni. Különösen előnyös lehet utólagos szigetelés beépítésénél, amikor minden meglévő vezetékhez alkalmazkodni kell. Anyagukból következően rugalmasak, könnyen méretre vághatók és beépíthetők. A választást azonban befolyásolhatja a kasírozás színe is. Míg korábban szinte csak fehér kasírozású anyagokat terveztek, építettek be ezen felületek szigetelésére, ma már egyre többször fordul elő a fekete kasírozású anyagok választása. A fekete szín több szempontból is szerencsés lehet: a használat során nem piszkolódik, a teremgarázsban megforduló számtalan gépkocsi kipufogógáza nem festi szürkére – viszonylag rövid idő alatt – az átadáskor még szép fehér felületet. Bizonyos felületek esetében, ahol pl. sok vezeték fut a szigetelés alatt, a fekete szín jó hátteret ad az alumínium színű gépészeti vezetékeknek. A szigetelés rögzítésére általában használt fém dűbelek katonás rendben sorakoznak a felületen, ami a fekete háttérrel együtt akár „dizájn-burkolat”-ként is figyelembe vehető a mennyezet tervezésekor. Olyan opció ez, ami tulajdonképpen ingyen van; a szükséges szerkezeti rögzítő elemek igényes beépítés esetén felkínálják a dekoráció lehetőségét, amivel emelni lehet a felület esztétikai megjelenését. Használjuk ki ezt a lehetőséget, engedjük szabadjára a fantáziánkat!
A kasír mögött többféle ásványgyapot szigetelőanyag „rejtőzhet”, amely akár λ=0,032 W/mK hővezetési tényezővel, mindenképpen A1 tűzvédelmi osztállyal, könnyű méretre szabhatósággal, ajándékként hangszigetelő tulajdonsággal járul hozzá a korszerű épületek kialakításához.
Forrás: Knauf Insulation.

Sára