Passzívház szolgáltatóktól "függetlenül"
Passzívház szolgáltatóktól “függetlenül”

Passzívház szolgáltatóktól “függetlenül”

Új ház építésekor mérlegeljük, melyek azok a számunkra fontos szempontok, amelyeket házunknak „tudnia kell”. A tervezés során találkozhatunk Okos házzal, Aktívházzal és Passzívházzal is. Cikkünkben a passzívház ismérveit vázoljuk fel.

A passzívház olyan energiatakarékos épület, amelynek energiafelhasználása nem lépi túl a 15 kW/négyzetméter/év szintet. Alacsony fűtési szükséglete miatt nem igényel hagyományos fűtésrendszert. Tájolását, kompakt jellegét már a tervezéskor kiemelt szempontként kell kezelni, mint ahogy az építéséhez szükséges anyagokra vonatkozó követelményrendszer is meghatározott. A falak, ajtók, ablakok és a tető megfelelő minősége elengedhetetlen, mivel a fő cél: az épület energiaveszteségének minimalizálása.  A passzív ház sokféle úton módon nyerhet energiát, a megfelelően tájolt ajtókon, ablakokon keresztül, vagy a talaj saját energiájából stb. Mindezek mellett hőcserélő rendszer beépítése szükséges, amely földben vezetett csöveken keresztül biztosítja a friss, hűtött vagy fűtött levegőt.
Hogy megértsük ennek működését, tudnunk kell, hogy a talaj hőmérséklete 1-1,5 méter mélyen állandó 6-9 fok, függetlenül az évszakoktól, napszakoktól. Ahhoz, hogy képesek legyünk hasznosítani az ebben rejlő lehetőséget egy 35 méter hosszú, 200 mm átmérőjű csövet kell lefektetnünk ebbe a mélységbe. Mivel a ventillációs rendszer tizedannyi energiát használ fel, mint az egyező terület hűtési-fűtési energiája, a rendszer hosszútávon gazdaságosan működtethetővé válik (ráadásul 90%-os hatékonysággal nyeri vissza a hőt a távozó használt levegőből). A passzív házak hőháztartásában ráadásul fontos szerep juthat a napenergiának is, passzívan és aktívan hasznosítja azt, akár még energiát is visszatáplálhat az energiaszolgáltató irányába! A passzív házaknak többnyire nincs kéményük (ezzel együtt káros anyag kibocsátásuk…), falaik és hőszigetelésük extra hatékony, vastag, ablakaik háromrétegű hőszigetelt üvegből készülnek. A passzív házak vízfelhasználását rétegtározó tartályok beépítésével biztosíthatjuk. A vizet vagy napkollektorral, vagy szükség esetén elektromos rásegítéssel melegíthetjük fel.  Az átgondolt passzív házak építési költsége kb. 20-30%-al drágább, mint a normál házé. Amennyiben ekkora beruházás nem áll módunkban, hőszigeteléssel és alternatív fűtéssel pl: kondenzációs kazánnal is nagyon sok energiaköltséget megspórolhatunk.

Sára