Titokzatos mozaik burkolatok
Titokzatos mozaik burkolatok

Titokzatos mozaik burkolatok

A Gulyás Tüzép Otthon Áruházában járva mindenkinek megakad a szeme a szebbnél szebb mozaikokon, legyenek azok kisebb-nagyobb négyszögletes színes üvegből, többárnyalatú kerámiából, vagy akár természetes kőből készültek. A medencékbe a sok mutat belőlük jól, de a konyha vagy fürdőszoba fal- és padlóburkolatát akár egy kisebb díszítő sorral is feldobhatjuk.

Fontos, hogy a mozaikot mindig egyenes felületre – vízterhelésnek kitett helyeken vízszigetelést alkalmazva – tegyük le, s gyorsan dolgozzunk, vagy lassabban kötő ragasztót válasszunk, hogy a mozaikok megfelelően tapadjanak majd a felülethez. Egyes mozaikokat nátronpapírra vagy hálóra felkasírozva is megvásárolhatunk, így gyorsabban elkészíthető a mozaikburkolat. A medencék, teraszok, erkélyek víznek kitett felületeknek minősülnek, ezekre ne alkalmazzunk hátlapjukon kasírozott mozaikokat.

A világos vagy átlátszó mozaikok esetében figyeljünk oda, hogy ne használjunk pl: szürke fugát, mert a fuga színe átüthet, vagy árnyalatnyi eltéréseket okozhat. Az esztétikusabb végeredmény érdekében a cementkötésű fuga helyett választhatunk epoxigyantát is. Amennyiben nagyon különlegesre vágyuk, válasszunk nemesfémek színeiben pompázó darabokat, csillámporos mozaikot, vagy esetleg csillámporos fugát. Az intenzív vízhatásnak kitett felületek fugázására használjunk vízzáró epoxy fugázó habarcsot.

Sára