Burkolat szakkifejezések? Leleplezzük őket!
Burkolat szakkifejezések? Leleplezzük őket!

Burkolat szakkifejezések? Leleplezzük őket!

Mit vegyünk figyelembe hidegburkolat választásakor? Ebben az anyagban a legfontosabb szakkifejezéseket próbáljuk megmagyarázni.

Az égetett kerámia burkolatok mérete névleges, ez azt jelenti, hogy a lapok gyártáskor nem egyeznek milliméter pontosan a katalógus mérettel. Ez úgy fordulhat elő, hogy ezeket a burkolatokat égetés előtt vágják méretre, s az égetés során a felület méret és vastagság változhat. A jelentős méreteltérések elkerülése céljából gép válogatja össze a közel egyező kalibrációjú (méretű) darabokat. Így az I. osztályú darabok esetében az egy dobozba kerülő burkolatok közel egyező méretűek.

A kerámiagyártás (porcelángyártás) egyik alapanyaga a vörösagyag, elsősorban csempék és beltéri – nem fagyálló – padlólapok készülnek belőle. Erre az anyagra kerül a máz a kiégetés során. Mivel az égetés 1180 fokon történik, a végtermék bírja a hőt, padlófűtés esetén is nyugodt szívvel ajánljuk. A vörösagyag alapanyagú burkolat tehát minden olyan helyre alkalmas, ahol nincs fagyásveszély. (A vörösagyag égetés után is olyan mértékben képes vizet felvenni, hogy szétfagyhat.)

Amennyiben kül- és beltérre egyaránt alkalmas járólapot keresünk, válasszuk a gránitőrlemény anyagú gres porcelánt, ami fagyálló. Azokban az esetekben, amikor számít a különleges felület, kinézet, a nagy felületi ellenállóság savakkal, olajokkal, egyéb káros behatásokkal szemben, mázréteggel bevont porcelánt válasszunk. Választhatunk selyem- vagy magasfényű burkolatot, minden ettől eltérő burkolat: matt. Különleges (pulido)csiszolással szuper fényes (levigató) burkolatok készülnek.

A lisztelló – a folyó vagy díszcsík – a csempe kiegészítő díszítő elemének neve. Az inserto – vagy másnéven középdekor – a lisztellóval megegyező dizájnban készült dekorációs elem, amit legtöbbször a világos csemperészbe illesztenek úgy, hogy a csempébe egy ablakot vágnak, és ebbe süllyesztik a dekort. A rektifikált lapok széle precíziós vágással készült, borotvaegyenes.

Ezekkel a lapokkal így fuga nélkül burkolhatunk. Figyelmet igényel még a lapok karc és kopásállósága, ami a lap megkarcolhatóságáról és elhasználódási valószínűségéről ad információt.

Sára