Építkezők kisokosa: Tegye hatékonyabbá energiafelhasználását!
Építkezők kisokosa: Tegye hatékonyabbá energiafelhasználását!

Építkezők kisokosa: Tegye hatékonyabbá energiafelhasználását!

Mi a jelentősége a hőkamerának, hőkamerás vizsgálatnak? Az elszökő meleg, vagy nyáron a kéretlenül betörő meleg nem kívánatos jelenség, amely ellen érdemes tenni.

Napjainkban a globális felmelegedés okozta változások miatt a hőszigetelés, mint folyamat alapvető része lett az építkezésnek vagy felújításnak.

Otthonunk légréseinek jelentős részéért leggyakrabban az ablakok és az ajtók és egyéb nyilásszárók felelősek, sőt, szélsőséges esetben az ablak típusától és minőségétől függően a légszivárgás lehet a felelős annyi hőveszteségért vagy hőfelvételért, mint az egész ablak összesen. Ebből kifolyólag nem elhanyagolható a korszerű szigetelés, az ablak tömítése, az ablakszárny és a keret megfelelő minősége a légszivárgás szabályozásánál.

Egy jó minőségű rögzített ablak segít csökkenteni a légszivárgást, ugyanis könnyebben lehet szigetelni és jól záró állapotban tartani. Habár a nyitható ablakok szükségesek a szellőzéshez, de hajlamosabbak is a légszivárgásra.

Megfelelő tervezés, jó minőségű konstrukció és gumitömítés jellemzi a kis légszivárgási értékkel rendelkező nyitható ablakokat, melyek rendelkeznek mechanikai zárral is, ami széllel szemben is zárva tartja az ablakot.

Fontos, hogy odafigyeljünk ablakaink állapotára. Érdemes felújítani régi ablakainkat, meggátolni, hogy a megengedettnél több meleget engedjenek ki. A másik végletbe se szabad esni ugyanis, a teljesen zárt otthon: ahol nincs légcsere és megnőhet a páratartalom, ott hamar kialakulhat a penész.

Elmondható, hogy a légszivárgásnak nagyobb hatása van a fűtési költségekre, ezért a megfelelően szigetelt ablakokból származó megtakarítások jelentősek.

Mindennel együtt, hogy az ablak légszivárgása nem annyira jelentős, mint a szigetelési érték vagy a napsugárzás-védelem, mégis észrevehető a havi költségekben a rosszul szigetelt ablakok negatív hatása.

Fűtési időszakban aktuálissá válik az épületek hőszigetelési problémáinak hőkamerás vizsgálata. A fűtött teret határoló felületek infravörös sugárzáson alapuló mérése csak hideg időben, megfelelő külső-belső hőmérsékletkülönbség mellett végezhető el jó eredménnyel. A hőkamerás vizsgálat elvégzésének feltétele a 15–20 oC különbség a külső és belső hőmérséklet között.

Jól láthatóan megjelennek a homlokzatokon, födémeken a hiányos hőszigetelési pontok, valamint a nyílászárók különböző szerkezeti vagy beépítési hibái. A hőkamera a legjobb eszköz az épületek rejtett problémáinak azonnali megtalálásához. Érintés nélküli, roncsolásmentes vizsgálatot biztosít, a nem látható hibákat is feltárhatjuk bontás nélkül. A vizsgálat segítséget nyújt, ha az ingatlanunk energiafelhasználását akarjuk hatékonyabbá tenni. Javasolt egy tervezett felújítás előtt is elvégeztetni, mivel a hőkamerás vizsgálat feltárhatja ingatlanunk esetleges gyenge pontjait, így bontás nélkül deríthető fel a probléma.

Hőkamerás vizsgálattal felfedezhető legfőbb hibák:
• Hőhidak, hőszigetelési hiányosságok
• Külső hőszigetelések hiányosságai
• Szerkezeti hőhidak
• Épületgépészeti szerelés hibái
• Rosszul záró ill. rosszul beépített nyílászárók

A Gulyás Tüzép professzionális német hőkamerát használ. Szakembereink értékelik a látottakat, majd javaslatot is tesznek a problémák kiküszöbölésére. A felmérés eredményét CD lemezen átadják Önnek! Segítséget nyújtunk az energetikai tanúsítvány kiadásához szükséges szakemberrel való kapcsolattartáshoz.

A hőkamerás vizsgálat díja szóbeli tájékoztatás eseten 15.000 Ft*, írásbeli összefoglalóval 30.000 Ft*. Amennyiben 500.000 Ft értékben vásárol hőszigetelő és hozzátartozó kiegészítő anyagokat vagy külső nyílászárókat a Gulyás Tüzépen, a hőkamerás vizsgálatot díjmentesen elvégezzük Önnek. További információkért keresse fel a Gulyás Tüzép bemutató áruházát vagy hívja felkészült szaktanácsadónkat:

Antal Dániel: 06-30/449-1155

* A jelzett árak Debrecen területén érvényesek

Sára