Beázás: Típusai és kezelése
Beázás: Típusai és kezelése

Beázás: Típusai és kezelése

Ha a talajvíz okozta a falnedvesedést akkor azt könnyű felismerni. Ennek jele, hogy a ház falain akár méteres, másfél méteres magasságig is felkúszik a nedvesség.

A külső vakolaton látszanak a nedvesedés foltjai, illetve a nedves fal ledobja a vakolatot. A falak nedvesedésének egy másik esete, típusa a külső vagy belső beázás. Ezt okozhatja egy elmozdult tetőcserép vagy egy meglazult, rongálódott ereszcsatorna, amely a tetőtérbe vagy a ház falára engedi a csapadékot. Ugyancsak komoly károkat tud okozni egy rejtett csőtörés a falban. Ha csak cseppenként engedi a vizet, több nap vagy hét is eltelhet, mire felfedezzük a hibát. Sőt, ha a meghibásodás csempe, vagy járólap alatt következik be, akkor még később. Beázás utáni tanácsok:

1. A javítási lépéseket csak akkor szabad megkezdeni, ha az ázás oka valóban megszűnt. Ezt követően várjuk meg míg a beázás kiszárad, hogy kezelhető legyen. 2. A felpúposodott, laza festékréteget teljesen kaparjuk le egy spakli segítségével.
3. A durva vakolatot mélyalapozóval impregnáljuk.
4. Ezt követően száradás után gletteljük a sérült felületet.
5. A keletkezett repedéseket üvegszövetfátyollal erősítsük meg.
6. Fessük át a beázott felületet izoláló festékkel. A festék speciális összetétele eltünteti a makacs foltokat, megakadályozza az elszíneződések átütését, ezért az ilyen jellegű foltok eltávolítására ez a festék ajánlott alapozás után, 2, maximum 3 rétegben.

Sára