Átlós – Diagonál burkolás
Átlós – Diagonál burkolás

Átlós – Diagonál burkolás

Egy építkezés, felújítás mindig sok „fejfájással” és rengeteg kérdéssel jár. A burkolat kiválasztása, megtervezése nem könnyű döntés.

Milyen stílust képviseljen a helyiség? Milyen legyen a burkolólapok színkombinációja? Milyen mintázattal rakjuk le a különböző színű lapokat? Legyenek e dekorációs elemek, díszítések? Mekkora mennyiséget vásároljunk a kiválasztott burkolatokból?

A Gulyás Tüzép megpróbál segíteni a kedves olvasóknak, a felmerülő kérdések megválaszolásában is. Ebben a cikkünkben a diagonál, átlós elrendezésű burkolásról szeretnénk néhány szót szólni. Ha kisebb a helyiség, akkor rakjuk diagonál (átlós) módon, mert az optikailag nagyítja a teret, így a kisebb fürdőkben, konyhákban, előszobában is érdemes alkalmazni. Mit is takar a diagonál elrendezés? Ebben az esetben a burkolat fugái 45º-os szöget zárnak be a falakkal. Például ha egy keskeny folyosót szeretnénk burkolni, akkor ideálisabb lehet a diagonál burkolás, mivel így egy kicsit ki tudjuk szélesíteni a teret. Természetesen ez csak optikailag lesz így, de a folyosónk szélesebbnek fog tűnni, mintha a burkolólapok párhuzamosan lennének elhelyezve a fallal. Ez alapján azt is megfigyelhetjük, ha egy alacsony fürdőszobában a fali csempék függőlegesen állnak, akkor a fürdő máris magasabbnak tűnik.

Láthatjuk tehát, hogy a hálós, illetve a diagonál burkolás különböző célt szolgálnak. A helyiség méretei nagyban befolyásolják a burkolás fajtáját. Akkor is így döntsünk, ha a helyiség szélességét nem tudjuk egész burkolólapokkal lefedni. Ekkor sokkal jobban fog mutatni a burkolatunk. A maradékot illetően általában azt szokták mondani, hogy a háló mintába rakott burkolólapok kevesebb selejttel járnak, mint a diagonál burkolás alapján készült burkolatok. Általában ez akkor szokott előfordulni, ha valamilyen jellegzetes minta található a burkolólapon.

További információkért látogasson el a Gulyás Tüzépre, felkészült kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.

Sára