Kerti burkolatok: Természetes kőburkolatok
Kerti burkolatok: Természetes kőburkolatok

Kerti burkolatok: Természetes kőburkolatok

Amikor kertünkbe választunk burkolatot, akkor nemcsak esztétikai, hanem funkcionális szempontok szerint keresünk megfelelő anyagot. Az ilyen felhasználásra alkalmas anyagokat bemutató cikksorozatunk következő része a természetes kőburkolatokkal foglalkozik.

Amíg a különböző kerámia ill. greslapok nagyjából egységes színtónusúak, addig a természetes kőlapok színben eltérőek lehetnek egymástól. Ennek oka, hogy ezek nem mesterségesen előállított padlólapok, hanem a természetből kikerülve méretre vágják őket ill. felületüket igény szerint megmunkálják. Így keletkeznek a bányanyers, enyhén csiszolt, finomra csiszolt és matt polírozott felületek.

A kőlapok lerakási technológiájuk szerint lehetnek hagyományos és ragasztott kivitelűek. A hagyományos módszernél a lapokat ágyazóhabarcsba (mischung) fektetik, amely cement és homok keveréke. Ragasztott technológiánál a lapokat megfelelően előkészített betonaljzatra ragasztják, de nagyon fontos a megfelelő ragasztó- és fugázóanyag kiválasztása.

Természetes kő falburkolók, melyek különböző méretű apró kövekből alkotnak egyetlen lenyűgöző képet elsősorban márványból, palából, kvarcitból készülnek. Palák esetében az ásványok egy meghatározott irányba rendeződnek. Előnye, hogy hosszú élettartamú, jó a színtartóssága, savállósága. Fagyálló kőzet. Kopásállósága, hajlítószilárdságának köszönhetően mind fal, mind padlóburkolóként is használják. A kvarcit tömör, finomszemcsés kő. Fagyálló, jó a savak és sók elleni ellenálló képessége.

Sára