Minden amit az oltott mészről tudni kell
Minden amit az oltott mészről tudni kell

Minden amit az oltott mészről tudni kell

A mész az építőiparban már nagyon régóta használatos kötőanyag, mivel nagyon előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

A jó minőségű meszet egyenletes szemcseméretű mészkőből, 900–1100 ℃-on lehet égetni. A darabos égetett mészkőből, víz hozzáadásával oltott mészpépet kapunk.  Az oltott meszet a legjobb minőség elérése érdekében oltás után még jó néhány hétig pihentetni kell.

Az építőiparban az oltott mészpép leggyakrabban habarcsok és vakolatok kötőanyagaként használatos. A cement megjelenése előtt az oltott mész volt az egyetlen nagy mennyiségben rendelkezésre álló kötőanyag. Épületek, építmények korhű helyreállításakor elengedhetetlen a mészhabarcs használata. Az így készült falazatok ellenállóak, vízzáróak, rugalmasak, ebből adódóan ritkán keletkeznek rajta repedések.

Oltott mésszel festeni, maga az egészséges tisztaság, mivel lúgos kémhatásának köszönhetően természetesen fertőtlenít, penészgátló hatással rendelkezik, mindeközben a falak, az épületszerkezetek szellőzése biztosítva van. Kültéren és beltéren egyaránt felhasználható, alkalmas vakolat vagy beton festésére egyaránt.

Mész leggyakrabban oltott mészpép formájában, zsákos kiszerelésben kapható, de szerencsére a Gulyás Tüzépen vödrös kiszerelésben is megvásárolható.

További információkért kérjük keresse fel a Gulyás Tüzépet, ahol felkészült szaktanácsadóink készséggel állnak rendelkezésükre.

Sára