Mire figyeljünk a hőszigetelésnél? -
Mire figyeljünk a hőszigetelésnél?

Mire figyeljünk a hőszigetelésnél?

A hőszigetelés az otthonunk melegebben tartásának módszere, melynek segítségével csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat, de növelhetjük a komfortérzetünket a hideg hónapokban. Legyen szó bármilyen típusú ingatlanról, többféle szigetelőanyaggal és rendszerrel kivitelezhető a hőszigetelése, ezért fontos, hogy a számunkra legjobb lehetőséget válasszuk ki az igényekhez mérten.
Ez a folyamat arra szolgál, hogy a beltéri és kültéri hőátadást csökkenteni tudjuk. Ilyenkor az otthonunk padlójára, mennyezetére, falaira vagy más felületeire kerül felhelyezésre a szigetelőanyag, amellyel megakadályozzuk, hogy a hő áramlása végbemenjen, így megtartják a beltéri hőmérsékletet. Ez nem csak a téli időszakban hasznos a meleg megtartására, de hűvösebb levegőt is biztosítanak az épületben, a meleg időszakban.

A homlokzati hőszigetelés egy olyan eljárási folyamat, amely során a homlokzat szigetelőanyaggal kerül beborításra, majd a végeredményt egy külső vakolattal fedik be. A módszer nem csak az energiatakarékosságban segíthet, de az épület külső megjelenését is javítja. Az új, szigetelt homlokzat véd a szélsőséges időjárási behatásoktól, mint például a nedvesség vagy az UV sugárzás. Ezen felül zajcsökkentő hatással is bír, ami hasznos, ha az otthonunk forgalmasabb helyen helyezkedik el. A lábazati hőszigetelés az épületek talapzatának szigetelése, amely javítja a hőszigetelési értékét és megakadályozza a hideg levegő beáramlását. Nemcsak az energiahatékonyságát javítja, hanem a penésszel kapcsolatos problémákat is jelentősen csökkenti. A tetőtéri hőszigetelés a tetőn keresztüli hőveszteséget csökkenti és növeli a tető
szerkezetének élettartamát is. A belső hőszigetelés azt jelenti, hogy a szigetelőanyagot nem kívülről a homlokzaton, hanem a fal belső oldalán helyezzük el. Ehhez a hőszigetelési formához legtöbb esetben multipor ásványi hőszigetelő lapokat érdemes használni. Magát az eljárást akkor érdemes alkalmazni, ha a külső hőszigetelés valamilyen oknál fogva nem megoldható.

A három legnépszerűbb hőszigetelő típus a kőzetgyapot, az EPS és az XPS. A kőzetgyapot komplex szigetelőanyagnak minősül. A hangot és a hőt egyaránt jól tudja szigetelni, e mellett fenntartható megoldás. Egy teljesen rugalmas anyag, melynek nincs hőmozgása. Ma már a kőzetgyapotot vízlepergető anyaggal is bevonják, de több fajtája is nagy népszerűségnek örvend, mint például a lépésálló kőzetgyapot, kőzetgyapot tekercs, vakolható kőzetgyapot. Az XPS lap pedig egy extrudált polisztirol lap. Ellenállóbb, így nagyobb igénybevételre is alkalmas, mint a hagyományos EPS lapok. Legtöbb esetben lábazatok, pincék és talajjal érintkező padlók szigetelésére alkalmazzák. A hagyományos EPS lapok olcsók és jó hőszigetelő anyagnak minősülnek, vízfelvétele
rosszabb, mint az XPS-é, ezért lábazatra nem javasoljuk. A kedvezőbb tulajdonságok miatt az EPS lemezek ára általában alacsonyabb, mint az ugyanolyan méretű XPS lemezeké.

Az épület szerkezetétől, az anyagi ráfordítási lehetőségeinktől, illetve az igényeinktől függően érdemes kiválasztani, hogy melyik szigetelőanyag mellett tesszük le a voksot.

Sára