GSV Magyarország vezető építőanyag és kerámia forgalmazója
Építkezők kisokosa – Milyen szempontok alapján válasszunk tetőtéri ablakot?

Építkezők kisokosa – Milyen szempontok alapján válasszunk tetőtéri ablakot?

A tetőtéri ablak kiválasztása során figyelembe kell venni számos szempontot, például az ablak, az épület és a tető típusát, a tetőmagasságot, a megfelelő méretet, az energiahatékonyságot és az ár-érték arányt.

Íme, néhány fontos szempont, amelyeket érdemes figyelembe venni a megfelelő tetőtéri ablak kiválasztása során:

Tetőmagasság: A tetőmagasság és tetőhajlásszög meghatározza az ablak magasságát. Fontos, hogy megfelelően mérje fel a tetőmagasságot, amely az ablak kényelmes működtetését eredményezi.

Tető típusa: A tetőtéri ablakot úgy kell kiválasztani, hogy illeszkedjen a tető típusához. A legtöbb gyártónál a burkolókeret illeszthető, pala, zsindely, sík- és hullámos cserép fedéshez.

Méret és elhelyezkedés: A megfelelő méretű és megfelelő helyen elhelyezett ablakok nagyobb mennyiségű természetes fényt engednek be a tetőtérbe. Ezeknek lehetnek különböző típusai, például középen felnyíló-, felső harmadában nyíló- és sarkán nyíló bukó kivitelben.

Ablak típusa: A tetőtéri ablakok különböző típusokban érhetőek el, beleértve a nyitható-, fix- és billenő ablakokat. A nyitható ablakok lehetővé teszik a szellőzést és a külső üvegfelület tisztíthatóságát, míg a fix felülvilágítók, fénycsatornák csak fényt engednek be. A forgó-billenő ablakok alsó- vagy felsőkilincses kivitelben is rendelhetők. Könnyű napi működtetés és praktikus szellőztetés jellemző rá.

Anyag: Az ablakok általában fa, műanyag és alumínium burkolókerettel kaphatóak. A fa keretek hagyományosabb megjelenést kölcsönöznek, selyemfényű lakkozott felülettel készülnek, míg a műanyag PVC vagy poliuretán bevonatos fehér színű termékek felületei gondozásmentesek és nem szükséges 4-5 év után sem a felületvédelmi kezelése.

Szigetelés: Fontos szempont a tetőtéri ablakok szigetelése is, hiszen ez határozza meg, hogy az ablak milyen mértékben védi az otthonunkat a hőveszteségtől, az áramló levegőtől, a zajtól és a nedvességtől. A minőségi szigetelőanyagokkal ellátott ablakok biztosítják a megfelelő hő- és hangszigetelést.

Energiahatékonyság: A tetőtéri ablakok lehetnek energiahatékonyak is. Érdemes olyan ablakokat választani, amelyek nagy mennyiségű természetes fényt engednek be, de kevesebb hőt engednek ki.

Biztonság: Az ablakokat speciális zárakkal és kulcsokkal kell ellátni, amelyek megakadályozzák a betörést és megfelelően rögzítik az ablak nyílórészt a tokszerkezethez az épületben.

Kiegészítők: A tetőtéri ablakokhoz kiegészítők is rendelhetőek, például árnyékolók, redőnyök, külső hővédő rolók vagy szúnyoghálók. Ezek a kiegészítők további funkcionalitást és kényelmet biztosítanak.
Ár-érték arány: A legkedvezőbb árú termékek a használati időtartománnyal arányosan veszítik el az elvárható minőségi paramétereket.

Végül, érdemes alaposan átgondolni az igényeket, preferenciákat, hogy milyen funkciókat szeretne az ablakkal elérni és milyen stílusú tetőtéri ablak illik leginkább az otthonához. Ha további kérdések merülnek fel Önben, bátran kérjen tanácsot szakembereinktől, akik segítenek megtalálni az elképzeléseiknek megfelelő

Sára