Lapostetők energetikai felújítása -
Lapostetők energetikai felújítása

Lapostetők energetikai felújítása

Régi lapostetőknél a meglévő hőszigetelés vagy annak hiánya az elszabadult rezsiárak tekintetében könnyű és gyors beépíthetőségű, valamint pénzügyileg rövidtávon megtérülő megoldást kíván. Ebben lehet segítségül hívni az InnoPan magas minőségű és nyomószilárdságú hőszigetelőit (150 kPa). A bemutatásra kerülő projekteken az ár mellett a műszaki tartalom és a rövid kivitelezési határidők voltak a fő szempontok. A PIR hőszigeteléseink körben lépcsős élképzéssel (Falccal) kerültek beépítésre a meglévő régi vízszigetelő anyagra, amelyet nagyobb törmelékektől és szerves anyagoktól mentesítettek előtte. A hőhídmegszakításos kialakítás lehetővé tette az egyrétegű hőszigetelést, míg a nagytáblás méret biztosította a gyors hőszigetelés kivitelezését a lapostetőn.

Az első projekt egy Karcaghoz közeli településen valósult meg, ahol egy szálláshely lapos tetejére került új hő- és vízszigetelés a régi vízszigetelésre. A lapostető két oldalra lejtettet kialakítású, amelyen műtárgyak voltak elhelyezve, köztük a szálláshelyet hirdető szerkezet, villámvédelmet ellátó tartók, régi antenna tartó, pára szellőzők és gázkémények. A PIR táblák kétoldali alumínium kasírozással, nagy táblás (XL 2400×1200 mm) és 10 cm vastagságban kerültek a tetőre. Ezek a táblák könnyen mozgathatóak és egyszerűen méretre vághatóak. (Az elvárt U érték lapos- és magastetők esetén jelenleg 0,17 W/m2K.) A PIR hőszigetelő táblák a régi födémhez ragasztóhabbal és mechanikai úton is rögzítésre kerültek. A vízszigetelés bitumen ragasztósávosan került a tetőre. PIR hőszigeteléseink kompatibilisek PVC, FPO, TPO és bitumenes vízszigetelő anyagokkal.

A bemutatásra kerülő második projekt egy Duna-parti társasház szintén energetikai felújításának keretében valósult meg. Külön igény volt, hogy a későbbi tetőn történő munkavégzések és esetleges megújuló energiát hasznosító gépészeti elemek is elhelyezhetőek legyenek a véglegesen hőszigetelt tetőn. Itt is az alukasíros termékünk került beépítésre, itt azonban kis táblás (1200×600 mm), 12 cm-es vastagságban, majd szintén ragasztással és mechanikai úton lettek rögzítve végleges helyükre a lapostetőn. A vízszigetelés ragasztott technológiával és mechanikai rögzítéssel (dűbelezéssel) készült, amely így kiállja az időjárás viszontagságait hosszú távon is.
A beruházók a hosszú távra tervezés és az okos döntések eredményeként választották a felújítást, hiszen a legolcsóbb energia, amit el sem használunk! InnoPan PIR táblás szigeteléseink használatával a jövőben kompromisszumoktól mentesen és energetikailag hatékonyabban tudják majd használni az ingatlanokat tulajdonosaik!

Sára