Szakember válaszol
Szakember válaszol – Mi a különbség az EPS és az XPS között? Melyik szigetelést válasszuk?

Szakember válaszol – Mi a különbség az EPS és az XPS között? Melyik szigetelést válasszuk?

Az energiaárak emelkedése és a környezettudatosság elterjedése is arra ösztönöz minket, hogy kiválóan szigetelt épületeket hozzunk létre. Ezért központi kérdés, hogy az épületekhez milyen hőszigetelési rendszert válasszunk. Cikkünkben a két legnépszerűbb polisztirol szigetelést hasonlítjuk össze.

EPS: Polisztirol gyöngyökből gyártott, általában fehér színű táblákban kapható hőszigetelés. Közismert neve a hungarocell. Az apró polisztirol gyöngyök a gyártás során nem tapadnak hézagmentesen össze, így az anyagba a víz bejuthat. Ez nem károsítja magát az anyagot, de hőszigetelő képességét jelentősen lerontja, ezért általában olyan helyen alkalmazzák, ahol a hőszigetelés nem kap vizet.

XPS: Ismertebb néven zártcellás polisztirol. Alapanyaga az expandált polisztirol (EPS) alapanyagával megegyezik, de a rá jellemző szemcsés szerkezet teljesen hiányzik. Az extrudált polisztirol (XPS) közös falakkal rendelkező, zárt, nem szabályos cellákból áll. A zárt cellák miatt a vízfelvétele rendkívül alacsony. Ez teszi alkalmassá nedves, vizes környezetben történő felhasználásra, azzal együtt, hogy előnyös hőszigetelő tulajdonságait megtartja. Könnyű megismerni őket, mivel színesek – zöld, sárga, kék, rózsaszín stb. színűek – gyártócégek szerint.

Ha polisztirol szigetelést tervez, akkor EPS-t tegyen a házfalra, már csak kedvezőbb ára miatt is, azonban a lábazatra mindenképp XPS lapot helyezzen!

Sára