Szakember válaszol - A tető kritikus pontja: a vápa -
Szakember válaszol – A tető kritikus pontja: a vápa

Szakember válaszol – A tető kritikus pontja: a vápa

Amennyiben két tetősík oly módon metsződik, hogy mindkét tetőfelületről a metszésvonal felé halad a csapadék, akkor vápáról, másnéven tetőhajlatról beszélünk.
A megfelelő vápaszigetelés rendkívül fontos, hiszen hatalmas mennyiségű csapadékot kell elbírnia. Fontos továbbá a két tetőfelület vízzáró csatlakoztatása, beleértve a nem látható szerkezeteket is (pl. alátétfólia), hiszen mindkét csatlakozó tetőfelületre érkező csapadékot ez a szerkezet vezeti le az ereszig. A vápa az egyik legbonyolultabb részlete a tetőnek, így mindenképp szakember segítségét kell kérni a kialakításában.
A vápák kialakításakor műszaki szempontokat kell mérlegelni, a legkisebb hiba is jelentős épületkárhoz vezethet, ezért kerülni kell a kevésbé UV álló műanyagokat és gumikat. Legkedvezőbb és legelterjedtebb megoldás a fémlemezekkel képzett vápa, amely tartós és esztétikus egyaránt.
A Gulyás Tüzépen beszerezhető az úgynevezett vápaszivacs is, ami egy rugalmas szivacselem, öntapadó sávval, mely a vágott cserepek egyenletes felfekvését biztosítja a vápa vonalában, ugyanakkor jól tömíti a vápa és a cserép közötti rést, ezzel gátolva meg a porhó, nedvesség és a madarak bejutását.

Sára