Szakember válaszol - Vízbiztos szigetelés, avagy mit jelent a bitumenes szigetelés? - GSV Magyarország vezető építőanyag és kerámia forgalmazója
Szakember válaszol – Vízbiztos szigetelés, avagy mit jelent a bitumenes szigetelés?

Szakember válaszol – Vízbiztos szigetelés, avagy mit jelent a bitumenes szigetelés?

A szigetelés minden esetben fontos lépés legyen szó a pincék, falak vagy a padozatok szigeteléséről. A szigetelőanyag kínálat elég nagy és ebben a hatalmas választékban könnyedén elveszhetünk a megfelelő termékismeret nélkül. A bitumenes vízszigetelés egyike azon szigeteléseknek, amely a legbiztonságosabb kategóriát erősítik. A tévhitekkel ellentétben, egyáltalán nem költségesebb, mint más egyéb szigetelési technikák.

Fontos első lépésként ezzel kezdeni pl. a talajvíz által veszélyeztetett házunk szigetelését. A természetben megtalálható bitumen, már régóta használt anyag a vízszigetelésben, ami a korszerű technológiák fejlődésével vált elterjedté. A bitument a technológiai eljárás során, ragasztáshoz masszaként, és tömörítésekhez használják. A gyártás során különböző műanyagok hozzáadásával növelik az alapbitumen erejét. Az így előállított lemezek, rendkívül hosszú élettartamúak, és nagyon megbízhatóak. Ezért, a nagyobb felületek szigeteléséhez, elsősorban bitumenes lemez formájában használják.

A GV 45 bitumenes vízszigetelő lemez oxidált bitumennel, üvegfátyol hordozón, felső felületén finomhomok hintéssel.  Talajnedvesség és talajpára elleni szigetelésként talajszint feletti, vízszintes, szilárd, mérettartó, homogén szerkezetű (azaz anyagváltás nélkül, egy anyagból készült), hézag- és repedésmentes aljzatokon (pl. vasbeton lemezen, alsó-felső vasalással ellátott aljzatbetonon) két rétegben, talajnedvesség és talajpára elleni szigetelések védőrétegeként egy rétegben, valamint elválasztó rétegként ragasztás nélkül elhelyezve (pl. fagerendák alá).

Csapadékvíz elleni szigetelések lejtéskorrekciójához kellősített felületre, vagy bitumenes lemezre elhelyezve, valamint több rétegű csapadékvíz elleni szigetelésekhez alátétlemezként kellősített felületű betonaljzatra, vagy meglévő bitumenes lemezre. alsó felületen polietilénfólia kasírozással többrétegű szigetelésekhez és szigetelések kiegészítő rétegéhez. Megfelelő felkészültség esetén teljes felületű lángolvasztással leragasztva is elhelyezhető. Hideg időben történő felhasználás esetén a terméket a beépítés előtt 24 órán keresztül temperált térben (min. 12° C fok hőmérsékleten) kell tárolni. Beépítéskor a levegő és az aljzat hőmérséklete nem lehet alacsonyabb, mint +5°C fok. Esős, havas időben, nedves és jéggel borított aljzat esetén nem építhető be.

Sára