Faanyag védelem impregnálással
Szakember válaszol – Minőségi, időtálló tetőszerkezet? – Faanyag védelem impregnálással

Szakember válaszol – Minőségi, időtálló tetőszerkezet? – Faanyag védelem impregnálással

A tető épületünk azon része mely egyszerre védi és határozza meg otthonunk jellegét, megjelenését hosszú évtizedekig. Azonban a külső megjelenés koránt sem oly fontos, mint a színes borítás alatt található fenyő fűrészáruból készült tetőszerkezet. A gerendák minősége nem elhanyagolható, hiszen egy esetleges tetőfedő anyagcserénél befolyásoló tényező. Írásunkban most pár hasznos szempontot osztunk meg azzal kapcsolatban, hogyan ismerhető fel a minőségi fa alapanyag.
Fűrészáru vásárlásakor figyeljük meg, hogy az mennyire görcsös.
Ugyanis, ha a gerendák többsége görcsös az elkészült szerkezet minőségén nagyban rontanak. Vegye szemügyre a felületén található hibákat, mely keletkezhetnek a nedvesség elvesztéséből vagy utalhat a szakszerű kezelés hiányára is. A faszerkezetén első látásra észrevehető a különböző betegségekre utaló nyomok is. Árulkodó jel lehet a gerendákon megjelenő gomba, melyek a későbbiekben penészesedést, korhadást okozhat. A gombák mellett a fűrészárú különböző színelváltozásai, rovarrágás nyomok is intő nyomok lehetnek a nem bevizsgált, rossz minőségi alapanyagról.
A faanyag védelme, impregnálása tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy a megépített tető akár hosszú évtizedekig védelmet nyújtson lakói számára. A fenyő fűrészáruk védelmére különböző eljárások léteznek, azonban a legnépszerűbb a bemártásos technika, az impregnálás. Ezen művelet során a száraz fűrészárut impregnáló kádban merítéses technikával az erre a célra kifejlesztett szerek segítségével védőréteggel látják el. A kezelés után biztosított a gomba és rovarfertőzés elleni védelem. Az impregnált faanyagokat világos zöld színük hamar felismerhetőek, melyek bátran használhatóak bármilyen ácsmunkához hiszen a védőszerek nem tartalmaznak egészségre káros anyagokat.
Kínálatunkban az import faanyagok szálanként minőségellenőrzésen esnek át, így biztosítva vásárlóink számára az első osztályú alapanyagot. A Gulyás Tüzépen lehetőség van a faanyag impregnálására, melyről érdeklődj szaktanácsadóinknál.

Sára