Szaniter választási tippek, lehetőségek
Tervezői szemmel – Szaniter választási tippek, lehetőségek – Mire figyeljünk a tervezé során?

Tervezői szemmel – Szaniter választási tippek, lehetőségek – Mire figyeljünk a tervezé során?

Az ideális fürdőszoba mindenki számára mást jelent. Tervezésnél szánjuk elegendő időt a megfelelő szaniterek kiválasztására milyen legyen a mosdó, kád, zuhanyzó, bidé, WC. A megfelelő méretű, formájú, színű fürdőszobai szaniterek döntően meghatározzák a kész fürdőszobánk megjelenését valamint a mindennapi kényelmünket.
Az utóbbi években népszerűek a walk-in zuhanyfalak melynek méretének kiválasztásánál érdemes odafigyelni, hogy mennyi hely marad bejárhatóságnak. Tervezés alatt mindig figyelni kell, hogy az üvegfal keresztmerevítője ne lógjon bele az ablakba. Ha mégis belelóg és nincs lehetőség áthelyezni a zuhanyzót, akkor a Radaway plafonba rögzíthető terméke nyújt megoldást vagy a Hüppe Xtense 45°-os merevítővel ellátott változata. A Hüppe Xtense zuhanyfalnak a másik különlegessége még a tolóajtós része, mely lehetővé teszi, hogy kisebb helyiségbe nagyobb üvegfalat tegyünk anélkül, hogy a bejárás rovására menjen.
Egy kisgyermekes családnak elsődleges szempont a fürdetés. Ezért ha fürdőszobánkba kád mellett döntünk, érdemes végiggondolni, hogy milyen típust szeretnénk. Sokak álma a térben álló kád, amelynek megjelenése tényleg nagyon különleges. Érdemes a helyiségben úgy elhelyezni, hogy jól érvényesüljön. Ezek a típusú kádak a sarokba elfordítva is jól mutatnak és még a térben álló kádcsaptelep is kényelmesen elfér így. Felületük lehet matt és fényes, színük lehet fehér, fekete, sőt egyes gyártók lehetőséget adnak arra is, hogy a RAL színskálából válasszuk ki számunkra legjobban tetsző színt. Ha a helyiség mérete nem engedi meg ennek a kádnak a típusát, akkor se keseredjünk el, mivel már a gyártók erre is gondoltak. A megoldás a falhoz tolható térben álló kádak lehetnek. A LED csíkok kedvelőinek is van egy jó hírünk, mert már rendelhetünk olyat, amelybe bevan építve a LED, ezáltal kellemes hangulatot teremtve.

Tervezői szemmel – 2022. július

Miután a kádat vagy a zuhanyt elhelyeztük (szerencsésebbek akár mindkettőt egy helyiségen belül), azután jöhet a mosdó tervezése. Azoknál a fürdőszobáknál, amelyek inkább folyosószerű, keskenyebb kialakításúak, ott általában egy falon helyezkedik el minden szaniter: a WC, a mosdó és a zuhany. Ez azért is jó, mert így nem kell kerülgetni őket, a zuhanyból kisétálva, vagy a kádból kilépve megmarad a használható tér. A WC általában valamelyik sarokhoz közel van, hogy ne rögtön az legyen az első, amikor benyitunk a helyiségbe. A tervezőprogramunk lehetőséget ad arra is, hogy leellenőrizzük, hogy minden ajtó és fiók kitud-e nyílni. Például ha a mosdó mellett van közvetlenül nyílóajtós zuhanykabin, akkor az lehet a megoldás, ha van egy asszemetrikus zuhanykabin, melynek az ajtaja nem egybenyílós, hanem van egy fix rész a nyíló ajtó mellett, vagy egy befelenyíló ajtós zuhanykabin is jó döntés lehet.
Összefoglalva a szaniterek kiválasztásánál döntőszerepű a helyiség mérete, az ablak és ajtó elhelyezkedése, és a saját szokásaink, hogy számunkra mi fontos és praktikus. A Gulyás Tüzép burkolattervezésén a termékek kiválasztása mellett a funkcionalitást/működést is ellenőrizzük. Ezáltal a fent említett méretprobléma miatt adódó nyitási problémákat el tudjuk kerülni.

Sára