Tervezői szemmel - Tetőtéri fürdőszobák - Mire figyeljünk a tetőtéri fürdőszobák tervezésekor?
Tervezői szemmel – Tetőtéri fürdőszobák – Mire figyeljünk a tetőtéri fürdőszobák tervezésekor?

Tervezői szemmel – Tetőtéri fürdőszobák – Mire figyeljünk a tetőtéri fürdőszobák tervezésekor?

Egyre több társasházban, sorházban családi házban fordul elő a padlástér beépítése vagy eredetileg a felső szint hasznos kialakítása. Ezek
nagyon sokat jelentenek, ha szeretnénk több szobát, fürdőszobát kialakítani otthonunkba, vagy a vendégek számára szeretnénk egy privát helyet létrehozni. A tetőtéri fürdőszobáknak több változata is létezik a tetőszerkezettől függően. Ezeknek a helyiségeknek a kialakítása néha bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen valójában.
Fontos tényezők amiket figyelembe kell vennünk:

– Belmagasságok a helyiségen belül (szándékosan írtam többesszámba mivel egy ferde tetős fürdőszobában a csempemennyiséget, szaniterek méretét is befolyásolhatják a különböző belmagasságok)
– Dekoráció szempontjából törekedjünk arra, hogy a burkolatok dekorációja nyújtsa a teret és ne nyomja össze.
– A lépcső amin fel kell jutni a helyiségbe milyen méretekkel és lépcsőházzal rendelkezik (gondoljunk bele, hogy egy szabadon álló kádat szeretnénk felvinni a tetőtéri fürdőszobánkba).
– Kihasználhatatlan részek beépítése, bútorokkal.

Általában ezek a fürdőszobák tetőtéri ablakokkal rendelkeznek, ami miatt természetes fény árad be így kellemes világos összhatást keltenek. A burkolatok választásánál bátran merjünk alkalmazni sötétebb, merészebb tónusú burkolatokat, szanitereket.

Amennyiben egy tetőtéri zuhanyzós fürdőt szeretnének kialakítani akkor fontos a jó térelosztás. Ahogy a mellékelt képen is látható a zuhanyzó-t egy walk-in fallal választottuk le, amiben nem akadályozza a ferde fal az üveg beépítését de egy igen tágas belvilágú zuhanyteret tudtunk létrehozni. Sokszor ez nem kivitelezhető, de szinte minden gyártónál lehet kérni egyedi méretre vágott zuhanyajtót, walk-in falat, amely ideális fürdőszobánk adottságainak. A tervben az ARIOSTEA gyártó különleges dekor és alap lapjai találhatóak óriás méretben, ami még grandiózusabbá teszi a teret.
A tetőtéri fürdőszobákat még hangsúlyosabbá tehetjük egy-egy különleges falszínnel vagy tapétával hiszen itt a kedvező fényviszonyok miatt méginkább érvényesül az egy-egy hangsúlyos fal elve.

Helytakarékosság szempontjából ideális választás egy a hely méreteihez igazodó fürdőkád ahol kényelmessé válik a használata hiszen nem akadályoz minket a fürdésben a ferde fal törése sem.


Sára