Szakember válaszol - Milyen dübelt válasszunk gipszkartonokhoz? -
Szakember válaszol – Milyen dübelt válasszunk gipszkartonokhoz?

Szakember válaszol – Milyen dübelt válasszunk gipszkartonokhoz?

Építkezés, felújítás során különböző gipszkarton szerkezetek rögzítéséhez, elengedhetetlen a rögzítőelemek használata. A dübelek avagy tiplik megszámlálhatatlan hosszúságban, vastagságban, színben illetve anyagban találhatóak meg a piacon.
Szerepük a kivitelezési munkálatok során igencsak lényeges, hiszen használatukkal érhető el a csavar együttesével a legszorosabb rögzítés, a szerkezet és a gipszkarton anyag között.
A gipszkarton táblák, kevés szilárdsággal rendelkeznek melyeket profilra vagy közvetlenül a szilárd falra építenek be, ezért olyan dübelre van szükség melyek azonnal terpesztenek (a csavarok behelyezésé és megszorítása után kitágulnak, ezzel képezve egy vastagabb szakaszt az üreges falba). A megfelelő teherbírás kialakítása mellett figyelembe kell venni a beépítési falazatnak a típusát és ennek függvényében kiválasztani a megfelelő méretet, anyagot. Ennek hiányában nem lesz jó a szerkezet teherbírása vagy könnyedén ki csúszhat a falból. A tartóerő hosszabb vagy vastagabb dübelek felhasználásával növelhetőek.

Sára