Beltéri ajtók ápolás, karbantartása
Szakember válaszol-Beltéri ajtók ápolás, karbantartása – Mutatjuk mire érdemes figyelni!

Szakember válaszol-Beltéri ajtók ápolás, karbantartása – Mutatjuk mire érdemes figyelni!

Az otthonunkban beépített belső ajtók, mint minden használati eszköz az idő múlásával ápolásra, karbantartásra szorulnak független attól, hogy régebbi vagy új nyílászáróról van szó.
Mostani cikkünkben néhány alapvető, hasznos tippet gyűjtöttünk össze a beltéri ajtók ápolásáról, illetve karbantartásáról.

  • Új belső nyílászáró esetében a legfontosabb az azonosításhoz használt gyártói címke eltávolítása. Ezt célszerű a beépítés után minél hamarabb megtenni, amivel így megóvjuk az ajtó felületét a különböző felületi karcolásoktól, sérülésektől. Célszerű erre speciális ragasztó és matrica eltávolító spray használni.
  • A beltéri ajtók tisztítása nem időigényes és nehéz feladat, elég, ha hetente elvégezzük a portalanítást. Ajánlott erre a feladatra egy mikroszálas törlőanyag rendszeresítése, mellyel nem teszünk kárt a nyílászáró felületében. Komolyabb szennyeződések esetében használjunk olyan acetonmentes szereket melyek vegyszermentesek, tehát nem sértik meg az ajtó felületét. Az üvegbetétek tisztántartására pedig kizárólag üvegtisztító termékek és papírtörlő együttes használata javasolt. A takarítás után pedig mindenképp alkalmazzunk valamilyen bútorápolót, mellyel nem csak csillogó fényt, de védelmet is nyújtunk szerkezetünknek.
  • A mai pandémiás helyzetben sajnos elengedhetetlen a kilincsek napi szintű fertőtlenítővel való áttörlése, ezzel is csökkentve a fertőzés kockázatát.
  • Előfordulhatnak kisebb nagyobb felületi sérülések, melyek javítása akár otthon is elvégezhető munkafolyamat. A javítandó felület tisztítását követően hőre lágyuló, színazonos pasztával illetve viasszal javíthatjuk.
  • Természetesen a napi használat a mozgó- nyitó, vasalatok és zárszerkezetek kopását eredményezheti melynek karbantartását, ami ellen olajozással (műszer olaj) egyszerűen tehetünk.

A felsorolt lépések rendszeres elvégzésével egyszerűen és hatásosan tehetünk a beltéri nyílászáróink szépségért és működésért, illetve növelhetjük élettartamukat.

Sára