Tervezői szemmel - Miben rejlik a METRO csempe töretlen népszerűsége? - GSV Magyarország vezető építőanyag és kerámia forgalmazója
Tervezői szemmel – Miben rejlik a METRO csempe töretlen népszerűsége?

Tervezői szemmel – Miben rejlik a METRO csempe töretlen népszerűsége?

A hideg napokon jól esik, ha van egy hely, ahol fel tudunk melegedni. A fürdőszoba erre tökéletes megoldást nyújt. Ahhoz, hogy pihentető és kellemes környezetet érjünk el a fürdőszobánkban ahhoz olyan burkolatokat, szanitereket és kiegészítőket kell választanunk.
Burkolatok közül például választhatjuk a metro csempét, ami korunk egyik legnépszerűbb fali csempéje, más néven amerikai csempeként is szoktak hívni. 

Színe, formája és fényes felülete miatt nemcsak trendi, de időtálló is. A legelső ilyen téglalapokat George C. Heins és Christopher Grant La Frage tervezők alkották meg New York első metrója számára még 1904-ben. Tervezéskor az egyik elsődleges funkcionális szempont az volt, hogy az aluljárókban jellemző kevés, mesterséges fényt jól visszaverje a világos falak fényes felülete, továbbá hogy könnyen lehessen takarítani. A dizájnos csempe hamar népszerűvé vált, eljutott Európába, ahol nemcsak az otthonokban alkalmazták előszeretettel, de olyan helyiségekben is, ahol a makulátlan tisztaság alapkövetelmény volt (gyógyszertárak, hentesüzletek, ipari konyhák).  

Manapság az egyik legkeresettebb falburkolat a metró csempe, mert színe, formája és fényes felülete miatt nemcsak trendi, de időtálló is. Az egyszínű lapokkal burkolt falakon nem csak díszként szolgált az egy-egy beszúrt színes lap, hanem a tájékozódást is segítették.
A lapok felülete lehet matt és fényes egyaránt, habár az eredeti jellemzően a fényes típusa. A klasszikus hófehér változata szinte valamennyi gyártónál megtalálható. Általában a legegyszerűbb hófehér is több változatban jelenik meg: a fényes, matt, vagy a fózolt, illetve fózolatlan változatokra is számos példát találhatunk.
Abban az esetben, ha a fal világos, akkor a padlóra általában sötét járólapot ajánlunk, vagy ha a fal sötét, akkor pedig világos járólapot. A metró csempével a természetes hatású, nyersanyagokat idéző, texturált járólapok mutatnak a legszebben. Ne féljünk kombinálni bátran a színeket, a textúrákat és a méreteket! 

 

Fuga a burkolat egyik legfontosabb kiegészítője, ami meghatározza a térben betöltött szerepét és összhatását. A fuga színe alapvetően lehet a burkolat színével azonos vagy nagyon eltérő. Ha a burkolat alapszínétől nagyon eltérő fugát választ az ember, akkor azzal kihangsúlyozza azok négyzetességét, a rakási mód jellegzetességét, és egyedi keretet ad neki. Bizonyos esetekben a minta meghatározza, hogy milyen módon lehet lerakni a lapokat. Az egyszínű daraboknál azonban szabadon játszhat azok elrendezésével, vagy választhat, egyet a jól bevált elrendezésekből a vásárló.
Fényes felületüknek köszönhetően visszaverik a fényt, és ezáltal a szűk terekbe is alkalmasak, mert nem szűkítik azokat optikailag. A burkolt falak pedig könnyen tisztíthatóvá válnak.
A metro csempe optikai élménye mellett természetesen elengedhetetlen kellék néhány gyertya is, amely fokozza a hangulatot. Válasszunk fehér és szagtalan gyertyát. Kellemes illatért csepegtessünk inkább néhány csepp illóolajat a vízbe, vagy egy tálkára.
A metro csempe mellett a megmaradt festett falrész is otthonossá és moderné tudja tenni a fürdőszobát. Különböző színek közül lehet választani, illetve díszíthetjük különböző képekkel, vagy polcokkal a festett falat.

Népszerű fektetési módok:

GSV