Gipszkarton fajták, hogy biztosan minden követelménynek megfeleljen!
Építkezők kisokosa – Gipszkarton fajták, hogy biztosan minden követelménynek megfeleljen!

Építkezők kisokosa – Gipszkarton fajták, hogy biztosan minden követelménynek megfeleljen!

Az építőlemezek könnyű súlyukkal, formálhatóságukkal, műszaki adottságaival a kivitelezők és a tulajdonosok kedvence is hiszen belsőterek kialakítása, elválasztása gyorsan, kevés törmelékkel végezhető el kényelmesen az év bármelyik időszakában. 

Nem szabad megijedni, ha építkezés, felújítás során a gipszkartonozás a hideg, téli időszakara marad, mert ezt nem csak a tavasztól őszig terjedő ,,szezon” időszakban lehet elvégezni. Sőt a talán ebben a ,,holt” időben akár egyszerűbben találhatunk mestert a kivitelezéshez. Legyen szó egy helyiség leválasztásáról, válaszfalak, polcok kialakításáról a megfelelő szakember mellett a gipszkartonok irányában elvárt követelményeknek is megkell felelni. A piacon számos gyártó széles termékkínálata közül válogathatunk, azonban fontos, hogy az igényeinknek, a helyiség adottságaihoz megfelelő eleme kerüljön beépítésre. Mostani cikkünkben segítünk a legnépszerűbb, leggyakoribb építőlemezek között eligazodni. 

Az egyik legfontosabb tényező, amely meghatározza a gipszkarton milyenségét az a beépítése helye. Ha száraz, nedvességmenetes helyiségben pl. válaszfalként, álmennyezetként, szerelőfalként esetleg dekoráció részeként kerül beépítésre az általános/normál típusú – fehér színű – gipszkarton a legjobb választás. A vizeshelyiségek elválasztásához, födémek borításához olyan anyagra van szükség mely vízfelvételi képessége alacsony, tehát nem szívja magába a párát, a nedvességet melyet impregnált – zöld színű – gipszkartonlapok használatával érhető el, melynek papír fedőrétege impregnáló szerrel van átitatva így megakadályozza a penészgombák elterjedését, amit így nyugodtan lehet vizesbázisú festékkel lefesteni, burkolni. Fontos azonban megjegyezni, hogy impregnált gipszkartonok nem vízállók, így ne tegyük ki közvetlen csapadéknak, víznek. Új épületek építésénél, felújításnál is komoly energiaigényeknek, rendeleteknek kell megfelelni. Mivel a gipsz egy tűzálló anyag, ami megköti a vizet és egy esetleges tűz esetén felszabadul ezért a szokásos helyek mellett a tetőterekhez mindenképp tűzgátló gipszkarton – rózsaszín – elemet válasszunk. Napjainkban a különböző állami támogatásoknak köszönhetően egyre többen fognak padlásterük beépítésébe, új lakótér kialakításába. Ebben az esetben olyan anyagra van szükség mellyel a tűzvédelmi előírásoknak is megfelel, illetve nedvesség felvevő képessége is alacsony, ami tűzálló és impregnált gipszkartonlappokkal érhető el. A standard műszaki értékekkel rendelkező termékek mellett, az ügyfelek igényeit figyelmbe véve ma már találunk olyan terméket is mellyel kifejezetten hanggátló (Blue Acoustic) helyiségeket alakíthatunk ki illetve nagyteherbírású (Rigips Habito) falat alkothatunk meg.

GSV