Szakember válaszol - Vékony és vastag lazúrok
Szakember válaszol – Vékony és vastag lazúrok – Hova és miként használjuk?

Szakember válaszol – Vékony és vastag lazúrok – Hova és miként használjuk?

A fa nyílászárók természetes szépségének megtartása és védelme minden tulajdonos számára nagyon fontos. Ezért, hogy tartós maradhasson néha szükségessé válik a lazúrréteg megújítása. 

Kezeletlen nyílászáró esetében pedig elengedhetetlen a színezett vagy színtelen védelem. A lazúrok nagyon egyszerűen alkalmazhatóak – a felületkezelés akár ecsettel, ill. festő hengerrel is felvihető a felületekre – gyors kivitelezése miatt népszerű, ezért a piacon óriási választékú termékek. Festékosztályunk polcain többféle gyártóktól találhatunk vékony, illetve vastag lazúrokat. Az, hogy mi alapján válasszuk a legmegfelelőbbet koránt sem egyszerű.
Vékony lazúrt általában olyan beltéri szerkezeteknél használják, melyek nem nagy igénybevételnek vannak kitéve. Ahogy az a nevében is szerepel vékony rétegben felhordva a felületen, színeltérés mentesen emeli ki a fa rajzolatait, rostjait. Ezzel szemben, ha mérettartó faszerkezetről van szó, (mint például nyílászárók vagy kerti bútorok) akkor vastag lazúr használata javasolt, mivel tartósabb, és hosszú évekre megbízható felületvédelem alakítható ki. Így nem enged a fába szívódni semmilyen szennyeződést vagy nedvességet. Használatával már egy rétegben is egyenletes struktúrájú felület hozható létre.
A szerkezet felülete azt is meghatározza, hogy víz bázisú lazúrt válasszunk vagy fedőmázat. Ha natúr, kezeletlen szerkezettel van dolgunk akkor a víz bázisú lazúr javasolt, hiszen a környezetóvása mellett a munkafolyamat során felhasznált eszközök tisztítását is megkönnyítjük.
Ha kezelt felületű szerkezeten szeretnénk megújítani a védelmet akkor jöhet szóba a fedőmáz. Nagyon fontos, hogy mielőtt belevágnánk mindenképp olvassuk végig a használati utasítást, melyből kiderül, hogy szükséges-e alapozni, illetve milyen felület javasolt a tartós eredményhez. Valamint nem szabad elfeledkeznünk a gombamentesítésről sem.

GSV