Épitkezők kisokosa - Laminált padló választása
Épitkezők kisokosa – Laminált padló választása – Szempontok melyre mindenképp figyelj!

Épitkezők kisokosa – Laminált padló választása – Szempontok melyre mindenképp figyelj!

A laminált padló több évtizede közkedvelt burkolat enteriőrök kialakítása során. Népszerűségének oka természetes megjelenésének, hosszú élettartamának, műszaki adatainak, könnyű tisztíthatóságának és lerakásának köszönhető. A tökéletes laminált padló megtalálása azonban korántsem egyszerű feladat, ezért következő cikkünkben összeszedtünk néhány hasznos szempontot, mely segítségedre lehet a vásárlás során.

 

  •  Mielőtt laminált padló vásárlására adjuk a fejünket a szín meghatározásakor gondoljuk át milyen meglévő bútorokhoz, tapétához érkezik majd a melegburkolat. A laminált padlót a naturalista megjelenés kedvelői választják, hiszen nem csak színükkel, de a fa természetes mintázatával is hozzájárulhatnak ezen érzés megalkotásához. Egyes mintázatokkal optikailag növelhetik vagy éppen csökkenthetik az adott tér nagyságát. Ma már a végtelenített mintás padlólapokkal – melyeknél nem látszódnak az illesztések –megszakítások nélkül hozható létre egységes enteriőr.
  • A külsőségek mellett az egyik legfontosabb műszaki adat az adott lap kopásállósága. A laminált padlók esetében 3 kategóriát különböztetnek meg, melyeket a 31-es, 32-es, 33-as számokkal jelölnek meg a gyártók. A számok segítségével tudhatjuk meg, hogy az adott termék milyen helyiségbe ajánlottak. A 31-es számmal jelölt melegburkolatok alacsony igénybevételű helyiségekbe esetleg hálószobába alkalmazhatóak. A nagyobb besorolású padlók pedig nagyobb forgalmú, magas igénybevételnek kitett helyiségekben is megállják a helyüket.
  •  A kopásállóság mellett, vásárláskor a meleg burkolatok csúszásmentes tényezőire is figyelni kell, saját illetve mások biztonsága érdekében. A gyártók általában a felületi struktúrák kialakítása során gondosoknak a csúszásmentes felületet megalkotásáról.
  •  Minthogy már azt korábban írtuk a laminált padló népszerűségét egyszerű telepíthetőségének is köszönheti, ezért érdemes nagy figyelmet fordítani a telepítési rendszerek megválasztáskor, hiszen akár saját magunk is elvégezhetjük a lerakást, mellyel pénzt és időt is spórolhatunk.
  •  A fejlett technológiáknak köszönhetően ma már vizes helyiségeinkben sem kell lemondanunk a természetes, naturalista megjelenésről. A széles termékskálán megtalálhatóak impregnált, nedvesség és pára tűrő melegburkolatok.
  •  Fontos tudni, hogy a garancia akkor érvényes, ha a gyártó által meghatározott pontos rétegrend került kialakításra a telepítés során.

Sára