Szakember válaszol - Gabion – Az időtálló, sokoldalú megoldás
Szakember válaszol – Gabion – Az időtálló, sokoldalú megoldás

Szakember válaszol – Gabion – Az időtálló, sokoldalú megoldás

A térelválasztók fogalma nem ismeretlen az építészetben, hiszen már az ókorban is használtak különböző anyagokkal megtöltött kosarakat arra célra, hogy két területet elválasszanak.

Ma a modern építészet erre a célra úgynevezett gabion kőrendszereket alkotott meg.
A gabionfal egy fémszerkezet, mely gyors telepíthetőségével számtalan lehetőséget rejt magában, hiszen bármilyen töltőanyaggal feltölthető ízlésünknek megfelelően. Leggyakrabban térelválasztóként, támfalként, kerítés elemként vagy zajvédőként is találkozhatunk vele, vagy akár tűzrakót is készíthetünk belőle, de nem ritka a belsőépítészetben sem. Egyre gyakoribb, a gabion szerkezetet külső lépcsőként, padként (ülő résszel ellátva) vagy magaságy ként való felhasználása.
A dekoratív rendszer jó vízáteresztő képességének köszönhetően nem keletkezik nyomás a szerkezetben, repedésmentes felület alkothatunk meg vele. Rugalmasságának köszönhetően a beépítés során nem igényel magas fokú alapozást, így egyszerűen hozhatunk létre természetes egyedi megjelenésű elemeket.
A falak töltő anyagaként bármilyen kőből, kavicsból, bontott téglából, fából, vagy akár ezeknek az anyagoknak a keverékéből állhat.

Sára