Szakember válaszol - Burkolás előkészítés
Szakember válaszol – Burkolás előkészítés

Szakember válaszol – Burkolás előkészítés

Építkezés és felújítás során a járólapok, falicsempék egyik legfontosabb elemeként, nagy hangsúlyt kapnak, hiszen otthonunk karakterét, hangulatát adják meg. Ehhez azonban néhány dologra figyelnünk kell mielőtt nekilátnánk a munkálatoknak.

Az első és talán legfontosabb a megfelelő szakember megtalálása. A szakember választásánál fontos, hogy olyan burkolóra essen a választás, aki tisztában van a lapok lehelyezésének technikájával, ismeri a segédanyagokat.
Tisztában kell lennünk azzal, hogy minden helyiségben más-más anyagú, összetételű kerámia szükséges. Érdeklődjünk a kiválasztott burkolat kopásállóságáról, felületéről.
Nagy igénybevételű helyiségekbe olyan lapot kell választanunk, amely nagy PEI számú. Kültéri burkolat választásánál a fagyállóságra is nagy hangsúlyt fektetve kerüljön kiválasztásra a kerámialap. A kiszámolt mennyiségen felül vásároljunk kicsit több burkolatot, a később felmerülő problémák javításához. Az időmúlásával előfordulhat, hogy egyes burkolatok külső ingerek hatására megtörnek, nem várt karbantartási munkálatok miatt szükség lehet pótlására.
A percíz munka elengedhetetlen eleme a minőségi segédanyagok és kiegészítők megválasztása.
Végezetül gondoljuk végig, hogy milyen mecha­ni­ka­i terhelés érheti a burkolatot, hogy szükséges-e, hogy a ragasztó anyag alakváltozásra képes legyen. Figyeljünk arra, hogy a vizes helyiségekben használjunk olyan ragasztót, amely bírja a vízterhelést, illetve megfelelő tapadást biztosít a víz szigeteléseken.

Sára