Építkezők kisokosa - Mire figyeljünk a tetőfedő anyag választása során?
Építkezők kisokosa – Mire figyeljünk a tetőfedő anyag választása során?

Építkezők kisokosa – Mire figyeljünk a tetőfedő anyag választása során?

 Mit kell tudni a különböző tetőfedő anyagokról?

Az építkezés során a tetőszerkezet megépítése és fedése nagy odafigyelést igényel, semmiképp sem szabad elhamarkodott döntést hoznunk hiszen olyan döntésre van szükségünk, ami akár 50-100 évig védi házunkat a környezeti hatásokkal szemben. Már a kezdetekben tisztáznunk kell, hogy milyen tetőfedő anyag kerül felhasználásra. Az esztétikai tényezők mellett fontos, hogy statikai feltételeknek is megfeleljen és bírja az időjárás viszontagságait. A választás során figyelnünk kell még a tetőszerkezet dőlés szögére, tagoltságára és arra is, hogy a szerkezet bírja a súlyterhelést. 

Betoncserép 
Cement, kvarchomok és vasoxid alapanyagú cserép, mérete az átlagosnál nagyobb, ezért jóval kisebb annak az esélye, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok pl.: viharok alkalmával a betoncserepek elmozdulnának. Tömörségének köszönhetően fagykárokra is kevésbé kell számítani hiszen anyaga egyáltalán nem szívja magába a nedvességet. A gyártók ugyan nem rendelkeznek nagy formaválasztékkal, de 80-100 évi élettartamuk ellensúlyozza ezt a kis szépséghibát. 

Kerámiacserép
Az égetési folyamattal készülő 100%-ban természetes anyagból készülő tetőfedő anyag könnyű szerkezetének köszönhetően kevésbé terheli meg a tetőszerkezetet. Méretének köszönhetően pedig jól variálható. Páraáteresztő képessége kiváló, így egy olyan tető esetén melynek szellőztetése nem vagy alig biztosított remek választás lehet a kerámiacserép. Több gyártó termékeiből válogathatunk így választáskor igazodhatunk otthonunk stílusához.

Zsindely
A tetőzsindely ideális választás lehet mind új építésű épületek, mind pedig felújítási projektek tetőfedéseihez. A bitumenes zsindely könnyű súlyának és hajlékonyságának köszönhetően nagy tetőlejtés esetén is jól alkalmazható. A piac széles tetőzsindely választékot kínál a vásárlóknak.

Gerard lemez
A Gerard zsindely könnyű, erős és nem utolsó sorban esztétikailag is szép látványt nyújt. A korrózióálló alumínium-cink acéllal, kőzúzalék bevonattal ellátott lemezeket a tető keresztrúdjához csavarokkal, szögekkel rögzítve a legszélsőségesebb időjárás ellen is védelmet nyújt.

Prefa rendszer
A kiváló minőségű PREFA alumínium lemezek súlyának köszönhetően jól alkalmazható régi és új tetőszerkezethez. A FD.TEC technológiával készülő lemezek amellett, hogy csökkentik a frekvenciatartományt jelentős mértékben a zajkibocsátás is kisebbre redukálható. A környezetbarát lemezek kiváló vízelvezető rendszerrel vagy akár napelemes megoldásokkal is kaphatóak. A PREFA rendszer a magas hőingadozás, a nagy mennyiségű hó és a viharok ellen is védelmet nyújt.

A tetőcserepeken kívül ma már a megnövekedett igényeket kiszolgálva különböző anyagokat kell használnunk, a korszerű háztető eléréséhez.
A cserepek esetében szükségünk van a cserepek alatt elhelyezett tetőfóliára, hogy az alsóbb rétegekben is biztosított legyen a védelem, a hőveszteség csökkentésére pedig megfelelő hőszigetelésre, a tökéletes illeszkedéséhez pedig falszegélyekre. Megfelelő szellőztetése különböző tetőelemek használatával alakítható ki, mint pl. csatorna szellőző egység vagy a fűtés, gázvezető egységgel. A tető élkialakításhoz pedig olyan elemek közül válogathatunk, ami szellőzést és a rovarok elleni védelmet garantálja.

Sára